Възстановяването на хидромелиотивната система в България с оглед на прогнозираните

...
Възстановяването на хидромелиотивната система в България с оглед на прогнозираните
Коментари Харесай

Министър Вътев: Възстановяването на хидромелиотивната система с оглед на климатичните промени е приоритет за екипа на МЗХ

Възстановяването на хидромелиотивната система в България предвид на плануваните климатични промени е приоритет за екипа на Министерство на земеделието и храните. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Националната научна конференция по околна среда, проведена от Националния институт по метеорология и хидрология.

В конференцията участваха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, ръководителят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Анастасов, заместник-председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Татяна Султанова-Сивева, и. д. общоприет шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Таня Маринова.

Министър Вътев акцентира смисъла на инфраструктурата за отводняване и предварителна защита на неподходящи климатични събития, за съхранението на водата и ефикасното ѝ потребление в земеделското произвеждане. В тази връзка той уточни и смисъла на научните проучвания и метеорологичните прогнози при планирането на политики в региона на селското стопанство. Той добави, че с помощта на метеорологичните приложения значително аграрни производители съумяват да възнамеряват активността си по този начин, че да понижат разноските си.

Работим съвършено с Министерство на околната среда и водите, имаме доста добра връзка и вървим към разрешаването на доста тежък проблем - достъпа до вода за напояване, сподели министър Вътев. Той добави, че режимът е комплициран дотам, че огромна част от земеделските стопани се отхвърлят. В момента работим за опростяването на този позволителен режим, като крайната ни цел е страната да бъде задължена да доставя достъп до поливна вода за земеделските стопани, съобщи министърът. Той даде съответни образци за увеличение на добивите в следствие от напояването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР