Възстановяването на газовите доставки по съществуващия ни договор с „Газпром“

...
Възстановяването на газовите доставки по съществуващия ни договор с „Газпром“
Коментари Харесай

Асоциацията на работодателите: Танкерите с втечнен газ не са 7, а три, хранилището в Чирен е най-празното в ЕС

Възстановяването на газовите доставки по съществуващия ни контракт с „Газпром“ е безалтернативно. Това декларират от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в позиция, с която призоват за незабавни ограничения за обезпечаване на нужните количества и при рационални цени на природен газ.

Според бизнеса танкерите с газ от Съединени американски щати за страната ни, оповестени от Кирил Петков, не са седем, а три. А дружно с неустойките по контракта с съветската страна, той ще ни излезе три пъти по-скъп. В същото време газохранилището в Чирен е най-празното в Европейски Съюз, напомнят от АОБР.

Ето цялостния текст на позицията:

„На 27 юли т.г. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за следващ път прикани за незабавни ограничения за обезпечаване на нужните количества и при рационални цени на природен газ, включително да бъдат обновени незабавно доставките от ООО „ Газпром износ “, според съществуващия контракт.

В отговор на този наш апел, на 28 юли т.г. министър-председателят в оставка оповести желание за подписване на контракт с незнаен за обществото американски снабдител за седем танкера с полутечен газ, само че „ пропусна “ да даде задоволителна информация по отношение на ценовите условия, трасетата за доставка и други значими условия, които българският бизнес, а и българското общество следва да знаят.

Всъщност, танкерите не са седем, а три – останалите четири са за идната година и са непотвърдени. Въпросните три танкера за актуалната година биха обезпечили по-малко от половината от недостигащите ни количества. Освен това, няма обезпечен потенциал – нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България.

Дори по някакво знамение да се откри метод втечненият газ да стигне до България, той ще е с 35-40% по-скъп от газа по контракта с „ Газпром износ “. А като се прибавят и неустойките, които ще платим по клаузата „ вземи или заплати “ в контракта ни с „ Газпром износ “, този газ ще ни излезе три пъти по-скъп от този, който имаме, само че не взимаме.

За всички рационално и обективно мислещи хора е повече от ясно, че е безалтернативно възобновяване на доставките по съществуващия ни контракт с съветската страна. Вече станаха ясни откровените лъжи за оскъпяване с 11% при превалутирането – не се оскъпява с нито цент! Ако държавното управление не е наясно по какъв начин се прави превалутиране, да се съветва с сътрудниците си в Италия, Германия, Франция, Австрия, Словакия и Унгария.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Независимо от това, че служебното държавно управление още не е оповестено, явно е, че то с „ летящ старт “ ще би трябвало да взема решение неотложни проблеми.

Не можем да губим и ден повече! Въпреки така и така мизерно дребния си размер по отношение на годишното ползване, газогранилището в Чирен е най-празното в Европейски Съюз.

Наясно сме, че сме сложени в изискванията на тежка политическа рецесия, само че в сегашния миг доста по-страшна е енергийната и икономическа рецесия изключително за бизнеса, който не може да пренастрои производството си на други енергоносители за месеци даже. Нека политиците ни престанат с непремерените, неразумни и национално безотговорни дейности и говорене. Грешките са направени, само че би трябвало незабавно да бъдат поправени, в случай че желаеме българската стопанска система да оцелее и домовете ни да са топли.“
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР