Възстановяване на диалога със Северна Македония. Това е сред външно-политическите

...
Възстановяване на диалога със Северна Македония. Това е сред външно-политическите
Коментари Харесай

Стоев: Искаме гаранции от Северна Македония - договореното да бъде изпълнявано

Възстановяване на разговора със Северна Македония . Това е измежду външно-политическите цели на Министерство на външните работи , показани от служебния министър Светлан Стоев. Това е злободневна тематика и в европейския дневен ред, означи Стоев. " Това, което е належащо, е да има поредност, градивно отношение в непрекъснатия разговор , задачата е реализиране на устойчиви и необратими резултати във възобновяване на доверието сред двете страни. Голяма част от дипломатическите старания са въпроси на договаряне, въпроси, които изискват и конфиденциалност. Първото общо присъединяване е скоро - на президента Стево Пендаровски в делегация с Румен Радев при папата в Рим ", добави той.

" На две писти се работи по въпроса със Северна Македония - нашата политика е поредна, да се разисква с държавите-членки и да се дадат гаранции на България, че това, което е договаряно, ще бъде изпълнявано по мониторинга и че двустранните контракти ще бъдат изпълнявани. Очаква се градивен разговор от страна на македонската страна ", акцентира по тематиката Светлан Стоев.
 Радев: Готови сме за разговор със Северна Македония
Радев: Готови сме за разговор със Северна Македония

Президентът е в Брюксел за присъединяване в Европейския съвет

Втората тематика - партньорски връзки в границите на НАТО, среща на министрите на външните работи идната седмица. Дневният ред на външния министър са и участия в двустранни формати, на следващия ден среща във формата ГИМНИХ на Европейски Съюз, НАТО, Западните Балкани ще са във фокуса на диалозите на 8 юни, среща на върха на процеса на съдействие в Югоизточна Европа, процеса на разширение - 21-22 юни. Три морета - среща на върха на 8-9 юли.

От последните дни: Беларус

Днес в 9 ч. е извършена среща с посланика в Беларус по случая със самолета. " За първи път се случва такова нещо, това е въздушно пиратство, за което не се дава сметка до какви измерения може да стигне, задава се въпросът за персоналните данни на пасажерите ", разяснява обезпокоен министър Стоев. Ако това е процедура - ние сме изправени пред нови провокации на въздушния превоз, безапелационен е той. Яна Такева добави, че тази заран от Райънер са удостоверили, че няма български жител на самолета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР