Възстановяваме баланса на концесията на Летище София единствено чрез отлагане

...
Възстановяваме баланса на концесията на Летище София единствено чрез отлагане
Коментари Харесай

Росен Желязков за Летище София: Плащанията нито се опрощават, нито се намаляват

Възстановяваме салдото на концесията на Летище София само посредством отсрочване на годишни заплащания. Те нито се опрощават, нито се понижават. Същевременно, още този месец страната ще получи първичното концесионно заплащане в размер на 660 милиона лв., които са планувани в приходната част на бюджета.

Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков на днешното държавно съвещание, на което кабинетът утвърди решението на министъра за изменение на концесионния контракт.

Желязков беше безапелационен, че няма никакво съображение да се твърди, че изменението ощетява страната.

" Единственото предпочитание на съперниците е да уязвят или провалят тази чиста, транспарантна и извънредно потребна за страната инвестиция “, уточни транспортният министър, като подсети, че в продължение на 4 месеца е била осъществена инспекция и от Европейската комисия.

Наред с това има доказана подготвеност за финансиране на плана от 8 банки, като 4 от тях са интернационалните финансови институции – Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка, Черноморската банка за търговия и развиване и Групата на Световната банка.

" Имаме подписан концесионен контракт, който е правно годен и обвързващ. Всички тематики, тези, хрумвания, изказвания, политиканстване на тематика мораториум върху нещо, което към този момент е реалност, е юридически нихилизъм и държавнически волунтаризъм. Който има предпочитание в идващото ръководство може да пристъпи към преустановяване на контракта с всички последствия от това “, съобщи министър Желязков.

По думите му при сходно развиване, страната ще се лиши от 660 млн. лв., ще се основат опасности за осъществяването на държавния бюджет, а също по този начин най-голямото ни летище няма да има опция да бъде конкурентно като тези в прилежащите страни.

Министър Росен Желязков посочи още, че сега авиационният бранш е извънредно мощно и тежко обиден от пандемията.

" Без концесионер рискът от ръководството и употребата ще остане в лицето на държавния летищен оператор “, съобщи Желязков и добави, че единствено за първите два месеца на тази година загубите поради мощно намалелия трафик и мощно намалелия пътникопоток при непрекъснати разноски на летището са в размер на 11 милиона лв..

" Всички страни членки на Европейски Съюз започнаха нужните вероятни ограничения, с цел да подкрепят своите авиационни промишлености “, напомни транспортният министър.

Министър Росен Желязков посочи още, че с днешното решение се приема също, че ще бъде осъществяван годишен мониторинг и при възобновяване на икономическия баланс, считано от 2019 година, ще бъде възобновено заплащането на годишните хонорари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР