Възстановява се доверието към ваксините. Това заяви на пресконференция главният

...
Възстановява се доверието към ваксините. Това заяви на пресконференция главният
Коментари Харесай

Морбили идва у нас бързо и лесно, притеснени здравните власти

Възстановява се доверието към имунизациите. Това съобщи на конференция основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев . 308 000 дози ваксина против грип са доставени тази година. 88% от тях са към този момент приложени. Дадена е опция за имунизация против грип и през януари.

Сезонът е чудноват, по думите на Кунчев. Имало закъснение при грипа, само че то е наваксано. Заболеваемостта от грип ще пораства, изясни той. По празниците хората не вървят на доктор, стана ясно още от думите му. Очаква се грипната зараза да е в края на януари или началото на февруари. В момента повече се хващат болните с коронавирус, в сравнение с от грип. Но напън върху здравната система няма.

Кунчев е обезпокоен от разпространяването от морбили в Европа. Малко дете в Румъния е умряло. Ваксинационното покритие в Румъния против морбили не е задоволително. у нас обаче покритието е по-добро. 91,1% е покритието с първа доза и 82,2% - с реимунизация. В 22 европейски страни има случаи на морбили до края на октомври. Има от къде да пристигна морбили и в България, предизвести Ангел Кунчев. Случаи има в Турция, РСМ, Украйна, Казахстан, Русия. Ситуацията по никакъв начин не е спокойна, съобщи той. Морбили е най-заразното заболяване, акцентира основният държавен здравен контрольор. Без имунизация рискът от заразяване е 96% , а последствията са извънредно тежки. Морбили изтрива имунната памет, изясни Кунчев.

Ваксините са основна част от профилактиката, съобщи началникът на отдел " Надзор на заразните заболявания " в Национален център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) доктор Кремена Пармакова . Г рипът способства за развиване на пневмококови инфекции. От следващата година хората над 65 години ще имат достъп до ваксина против пневмококи. Ваксината се слага еднократно в живота. Над 2 милиона европейски деца не са имунизирани против морбили. Оказва се, че у нас има невисок обсег във връзка с реимунизациите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР