Възстановено е водоснабдяването в 10 села на община Димитровград. Преди

...
Възстановено е водоснабдяването в 10 села на община Димитровград. Преди
Коментари Харесай

Пуснаха водата в Димитровградско, до края на деня и в Свиленград, обеща Ангелов

Възстановено е водоснабдяването в 10 села на община Димитровград. Преди малко излязоха резултатите от тестванията на водата в трите извора в димитровградските села Брод, Райново и Златополе, които обезпечават водоснабдяването на 10 села. Това заяви пред публицисти здравният министър проф. Костадин Ангелов, който обикаля региона дружно с екоминистъра Емил Димитров.
Двамата бяха в димитровградското село Златополе, където пуснаха чешмата в двора на частна къща, с цел да потвърдят думите си.
Водата е в нормите по всички индикатори и това ни разреши да пуснем водата в тези обитаеми места, посочи Ангелов и още веднъж акцентира, че тя не става за пиянство и готвене.
Така, откакто в понеделник водата беше спряна в 48 обитаеми места, поради подозрения от отрявяне на река Марица след гибелта на 28 крави в землището на Димитровград, 3260 души към този момент имат вода, заключи министър Ангелов.
Пробите през днешния ден потвърдиха, че водата е била отровена с торове. Тече следствие, което да дефинира наказванията за близкия цех. БАБХ би трябвало да посочи компенсацията за притежателя на умрелите животни.
Отравянето на водата е с нитрати и амониев азот, до края на деня пускат водата в Димитровградско
Все още 38 обитаеми места остават без вода - те са в общините Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград, измежду тях са и двата общински центъра - Симеоновград и Свиленград.
" Добри вести има от Свиленград ", сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той разгласи, че пробите от повърхностните води на Марица в долното течение до напускането на реката на границите на България, са посочили, че няма замърсяване.
След извършена среща с кмета на Свиленград и шефа на локалното " ВиК " е почнало пълнене на резервоарите на града.
Според екоминистъра, след приемането на окончателните проби, което се очаквало към 14.00 часа, ще бъде възобновено и зареждането на Свиленград и селата в общината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР