Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала Хемус“.

...
Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала Хемус“.
Коментари Харесай

Магистрала Хемус пак се строи. До дни пускат участъка Буховци - Белокопитово - Икономика

Възстановено е строителството на първите три сектора на автомагистрала „ Хемус “. До края на месеца ще бъде пуснат секторът сред пътен възел " Буховци " и " Белокопитово ", съобщи служебният министър на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков по време на ревизия на сектор 3 от автомагистрала " Хемус ".

В нея участваха също заместник-министър Захари Христов, ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Иво Иванов и изпълнителният шеф на " Автомагистрали " ЕАД инж. Иван Станчев.

По думите на министъра към този момент е направено заплащане за огромните инфраструктурни обекти.

„ Извадихме тези инфраструктурни обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали. За страдание, в същото време, в което се е строяло с доста по-бавни темпове, особено в този лот е имало планове като промени в плановата документи, които е трябвало да бъдат направени и утвърдени. Сега, когато разплащаме обекта и може да бъде удължен, се оказва, че тези промени още не са подготвени “, уточни Шишков.

Той добави, че при няколко от мостовите уреди се е стигнало до извода, че би трябвало да бъде изменен планът по-удачно по отношение на съществуващия терен.

Според него по този начин се е изгубило доста време.

„ Сега ще желая да бъде направена доста точна сметка това закъснение до какво ще докара. Тези планове, които са били затлачени, ще бъдат оптимално бързо прегледани и, в случай че всичко е наред, ще бъдат утвърдени “, сподели министърът.

По думите му автомагистрала „ Хемус “ на процедура свършва до сектор 3 с решението за градеж.



„ До тук свършва същинското строителство на „ Хемус “, на двеста - триста метра след нас стартира този безпорядък, който ние намерихме в бъдещото строителство на автомагистралата – противозаконното строителство на 4-ти, 5-и лот и същинската строителна заблуда на 7-и и 8-и лот, където няма и трасе “, уточни Шишков.

Той съобщи още, че завършва отчуждаването на парцели в 4-ти и 5-и лот. " За страдание никой не си направи труда да внесе в Народното събрание текст, тъй че да върви за търпимо противозаконното строителство ", сподели министърът. Затова той е направил такова предложение за изменение на Закона за устройство на територията.

Борис Шалев, началник план на сектор 3 сподели, пред Българска телеграфна агенция, че секторът е подготвен на 45 % и би трябвало да бъде приключен до юни 2023 година, само че може да има няколко месеца закъснение. Строителството на сектор 1 е на 65 %, а на втория – на 12 %.

По думите на служебния министър би трябвало да бъде ускорено строителството на лот 2, тъй като е най-изостанало, защото е възложно последно. Без той да е приключен не може да се пусне лот 3.

Иван Шишков осведоми още, че тунел „ Ечемишка “ в посока София е отворен за придвижване след осъществените поправки.

Относно помощта за потърпевшата инфраструктура от наводненията в Карловско той сподели, че с изключение на от Междуведомствената комисия за бедствия и повреди, ще търсят разнообразни разновидности за финансиране.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР