Възстановено е електрозахранването в пострадалите от наводнението села, съобщиха от

...
Възстановено е електрозахранването в пострадалите от наводнението села, съобщиха от
Коментари Харесай

Възстановено е електрозахранването в Карловско, водата все още е негодна за пиене

Възстановено е електрозахранването в потърпевшите от наводнението села, оповестиха от Община Карлово.

Над 92 единици разнообразна строителна техника почиства през вчерашния ден речните корита, улиците и частните дворове в засегнатите от наводненията карловски села Богдан, Каравелово и Слатина.

За справяне с провалите бяха мобилизирани 36 камиона, 16 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 3 фадроми, 10 верижни багера, 4 щипки, 6 резачки, 10 бобката и други По-голяма част от техниката е обезпечена от Община Карлово.

Кризисният щаб приканва притежателите на едра, междинна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, защото се нуждае от спомагателни мощности в разчистването.

Очаквано броят на доброволците през вчерашния ден бе доста намалял спрямо почивните дни. На терен непроменяемо бяха 101 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Работата на екипите бе координирана от 14 души от общинската администрация.

В края на седмицата се чака в потърпевшите села още веднъж да дойдат огромен брой доброволци , като в петък ще има масирано наличие на доброволци от разнообразни държавни и общински институции - над 800 души.

Продължава разчистването на речните корита. В село Слатина речното корито към този момент е 1,5 метра под равнището на улицата. В село Богдан равнището е свалено на 2 метра под равнището на улицата, само че изкопните работи не престават, защото има още наноси. Укрепват се построените 4-метрови насипи, които ограждат реките.

Електрозахранването във всички села е възобновено. До края на седмицата всяко от обитаемоте места ще бъде посетено от електротехници, които да опишат положението на инсталацията за улично осветяване, с цел да може и то да бъде възобновено.

Водоснабдяването е възобновено отчасти, като за жалост село Богдан е напълно без вода. Работи се по създаване на краткотрайни водопроводни връзки, защото остарялата мрежа е съвсем напълно разрушена.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиянство и готвене. Препоръчва се използването й единствено за битови потребности. При отпадане на възбраната от РЗИ, Кризисният щаб ще уведоми навреме популацията.

От през днешния ден стартира и непринудено гратис имунизиране против тетанус в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Община Карлово е осигурила 200 ваксини „ Тетатокс “, които ще бъдат поставяни на искащите в медицинските пунктове на обитаемоте места.

Ваксината е безвредна и е ефикасна 6 месеца след слагането й. Лекари поучават хората да се ваксинират, защото тинята, замърсяванията и умрелите животни са причина за развиване на болести.

При потребност общината има подготвеност да обезпечи спомагателни количества от имунизациите. Десети ден продължава и дезинфекцията на засегнатите от наводнението обитаеми места.

Екипи на община Карлово пръскат с дезинфектант улиците и частните домове, на популацията се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова стерилизация „ Табидез 56 “.

Продължава също работата по разкриване и безвредно унищожаване на труповете на починалите в наводнението селскостопански и домашни животни. До момента екипи на експерти от община Карлово и лекари от БАБХ са разкрили и загробили в трупни ями 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки.

Работата на екипите продължава, като те са подготвени да се отзоват навреме на всеки подаден сигнал. Кризисният щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден.

Призовават се доброволци от цялата страна да се свържат и да вземат присъединяване дейностите по възобновяване на засегнатите села.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382
BIC FINVBGSF
ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6
Титуляр: Община Карлово
Код за тип заплащане - 44 51 00
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР