Възстановената от Илон Мъск сделка за 44 милиарда долара за

...
Възстановената от Илон Мъск сделка за 44 милиарда долара за
Коментари Харесай

Могат ли Super App услугите да виреят в САЩ и Европа

Възстановената от Илон Мъск договорка за 44 милиарда $ за пазаруване на Twitter провокира нов спор за това какво ще направи милиардерът с платформата, в случай че в последна сметка я има.

Във вторник Мъск туитна, че договорката е „ ускорител за основаване на X, приложението за всичко “.

Мъск може би загатва за така наречен „ супер приложения “, известни в Китай и други елементи на Азия, разяснява CNBC.

 

Buying Twitter is an accelerant to creating X, the everything app
— Elon Musk (@elonmusk) October 4, 2022

Терминът Super App е употребен за първи път през 2010 година от Майк Лазаридис, създателят на Blackberry. Tой разказва супер приложенията като екосистема, формирана от доста други приложения, която работи като едно гише за всички мобилни потребности на потребителите.

Например, може да поръчате такси или храна посредством приложението и в това време да правите заплащания и да изпращате известия. Това отстрани нуждата от голям брой приложения в смарт телефона, тъй като Super App услугата комбинира разнообразни функционалности в един интерфейс.

Днес потребителите на „ суперприложения “ като WeChat, Paytm, Alipay, Grab, Gojek които интегрират функционалности от голям брой промишлености, могат елементарно да превключват сред една активност и друга в границите на еднакъв интерфейс.

Суперприложението може да предложи по-удобен достъп до обществени медии, банкиране, онлайн извършване на покупки и превоз, да вземем за пример посредством потребление на споделени данни от акаунта и награди за преданост.

Например, услуга за хотелски резервации може да предложи промоция в отговор на резервация на полет, осъществена посредством суперприложението. Тази интеграция може да усъвършенства качеството и количеството на наличните данни за потребителя.

Ще се трансформира ли Twitter в WeChat

Китайското приложение WeChat, ръководено от колоса Tencent, е най-голямото супер приложение в света с над милиард консуматори. С него потребителите имат всичко на едно място – чат, принадлежности за извършване на покупки, игри. Когато Мъск приказва за „ приложението за всичко “, той може би има поради WeChat, разяснява CNBC.

В предходни свои мнения Илон Мъск дефинира WeChat като „ ужасно “, добавяйки, че няма еквивалент на тази услуга отвън Китай. През юни на среща със чиновници на Twitter Мъск съобщи, че WeChat разрешава на потребителите си да живеят в него. „ Мисля, че би било голям триумф в случай че успеем да реализираме това с Twitter или най-малко нещо покрай това “, сподели той.

Целта му е най-малко един милиард души да употребяват Twitter, по отношение на 237,8 милиона в края на второто тримесечие на 2022 година

По време на срещата Мъск сподели още, че би било забавно да могат да се вършат заплащания през Twitter.

Една от функционалностите на WeChat е WeChat Pay. С нея потребителите могат да сканират баркод в магазин, с цел да платят през мобилния си телефон или могат да изпращат пари на другари посредством функционалността за чат. WeChat Pay може да се употребява и за покупки онлайн.

В същото време платформата WeChat е мощно цензурирана в Китай – нещо, което Мъск надали ще направи с Twitter, поради непрекъснатите му рецензии към тактиката за модериране на наличието на платформата, която милиардерът счита, че е задушила свободата на словото.

Бъдещето на супер приложенията в Съединени американски щати и Европа

Въпреки известността на супер приложенията в Азия и Африка и макар че от ден на ден транзакции стават цифрови, в Съединени американски щати и Европа множеството мобилни услуги не престават да се доставят посредством обособени приложения. Сред аргументите по тази причина са строгото ръководство на данните и антитръстовите разпореждания, разясняват за Wall Street Journal специалисти на Deloitte Consulting LLP.

Въпреки това супер приложенията могат да се развият на западните пазари посредством сливания или партньорства сред платформи за финансови технологии, превоз и доставка на храна, наред с други услуги. За западните консуматори преимуществото на Super App услугата ще бъде точно рационализираното потребителско преживяване – опцията да ръководят по-малко сметки, да правят транзакции по-бързо и да пестят пари посредством стратегии за преданост.

Утвърдените софтуерни марки и платформи може би имат най-големи благоприятни условия на този пазар, разясняват специалистите на Deloitte. Въпреки че азиатските Super App услуги са първенци на този терен, добре откритите играчи в Съединени американски щати имат тройно преимущество: те имат мащаба, техническите и финансовите запаси за консолидиране на супер приложения, както и опция за осъществяване на всевъзможни нужни сливания и придобивания, с цел да подбуден актуалните консуматори към нови услуги.

Западните супер приложения евентуално ще дадат приоритет на прозрачността в метода, по който събират и употребяват данни на клиентите. Като се има поради наборът от данни, до които супер приложенията имат достъп, версията на западните услуги в този сегмент ще бъде подложена на сериозен регулаторен надзор. Тъй като Super App платформите разчитат на вътрешно шерване на данни, с цел да разрешат разбор за потребителското държание и потребности, условието за издигане на парапети към разнообразни видове данни може да съсипе потребителското преживяване. За да преодолеят тези трудности, разработчиците на супер приложения би трябвало да работят в тясно съдействие с регулаторите.

В последна сметка B2B пространството може би е по-благоприятна почва за развиване на супер приложения на западните пазари, защото е по-малко препълнен със съществуващи приложения, считат консултантите на Deloitte. B2B супер приложенията могат да се концентрират върху повишение на цената за бизнес потребителите посредством прозрения на база разбор на данни, автоматизирани препоръки и безпроблемно консолидиране на бизнес платформи в едно работно пространство.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР