Възстановена е вече напълно пещерата Дяволското гърло край девинското село

...
Възстановена е вече напълно пещерата Дяволското гърло край девинското село
Коментари Харесай

Възстановиха Дяволското гърло след бедствието, но пътят до Триград още е непроходим

Възстановена е към този момент изцяло пещерата Дяволското гърло край девинското село Триград след бедствието от началото на декември месец, заяви Владимир Солаков от туристическо съдружие „ Орфей “. Пътят до нея обаче към момента е непристъпен.

Пещерата съвсем напълно бе потопена при наводнението. Реката бе повлякла огромно количество дървен материал, който е вкаран в залата. Запушен бе сифонът, в резултат на което цялата зала се бе напълнила с вода, пясък и отпадъци.



" В един миг от налягането явно се е отпушило внезапно, което е провокирало нещо като въртоп. Оттам са пометени парапети, ел. апаратура, прожектори, туристическите площадки, пътеките, през които се минава – всичко “, описа Владимир Солаков – ръководител на Туристическо сдружение „ Орфей “ – Девин, което стопанисва пещерата. Като съдържимост залата е толкоз огромна, че би могла да побере храм-паметника " Св. Александър Невски ", единствено няколко метра от кулата ще останат. " Водата е покривала към 80% от целия й размер “, сподели още Солаков.

След като в профил вредите, организацията, която стопанисва туристическия обект, е взела решение да подкрепи развиването на туризма в село Триград като построи няколкометрова и единствена по рода си скулптура на митичния тракийски сановник - Орфей, който приспива с вълшебната си музика Пазителя на подземното царство - триглавото куче Цербер.



Статуята ще бъде издигната на висок връх над село Триград, с цел да припомня на поколенията, че точно в България и в село Триград Орфей е слязъл в подземното царство, с цел да върне обичаната си Евридика в света на живите.



Пътят до селото обаче към момента не е пуснат.

Припомняме, че преди повече от месец пропаднаха два сектора от пътя към Триград. Единия съумяха да го укрепят краткотрайно с насип, само че втория не можаха да го възстановят. Той е двулентов, с дължина близо 100 метра. Срутена е част от едната лента, а под другата зее голяма яма. Част от асфалта безусловно виси във въздуха. От двете страни на пропадането има забранителни знаци, само че с леки коли някои минават на своя отговорност, други оставят колите си преди сриването и се трансферират пешком до отсрещната страна към друга кола.



В края на предходната седмица новият регионален шеф на Смолян Емил Хумчев направи оглед на засегнатите сектори дружно с шефа на ЮЦДП  инж. Здравко Бакалов и кмета на Девин Здравко Иванов.

Според Хумчев единственият вероятен вид за обезпечаване на краткотраен  алтернативен достъп за жителите на Триград, след започване на ремонта на потърпевшите сектори, е през село Ягодина.



Областният шеф получил увещание от шефа на ЮЦДП, че обходният сектор ще бъде уголемен и усъвършенстван оптимално, с цел да може да се минава с високо проходими коли.

Той декларирал, че към този момент е образуван новият състав на Междуведомствената комисия по бедствия и повреди, която ще заседава тази седмица и се очаква да бъдат отпуснати средства за възобновяване на  достъпа до Триград, също по този начин и за очистване на другите вреди от пороите в края на предходната година.

Жителите на Триград се надяват до 1-ви април, когато стартира туристическият сезон в региона, естественият достъп до селото да бъде възобновен.



Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР