Възстановена е повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник

...
Възстановена е повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник
Коментари Харесай

Ремонтираха емблема на Варна, скоро време ще блесне отново

Възстановена е развалената знакова статуя на великия астроном Николай Коперник в Морската градина във Варна. Пластиката, дело на бележития Любомир Далчев, пострада при вандалската демонстрация, станала преди повече от месец. Тогава бяха развалени ръцете, глобусът и постаментът й. 

Възстановителните действия включват подсилване на повредените детайли и тяхното наново създаване с цимент и покриване с медни листи, както е в истинското осъществяване на създателя. 

Поради софтуерното време, което е нужно за окончателното дотъкмяване на реставрацията, скулптурата пред Обсерваторията ще бъде изолирана с ограда.

Пластиката на Коперник съставлява скулптурно изображение на астронома с глобус в ръка, издигната върху солиден фундамент. Открита е с публична гала през 1968 година

Идеята за обсерватория във Варна се заражда при започване на 1960-те години. Под управлението на тогавашния кмет Николай Бояджиев, през 1963 година в централната част на Морската градина е предоставена постройка на Клуба по астрономия и астронавтика, където стартират да се организират първите курсове по астрономия и ракетомоделизъм в града.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР