Възстановен е откраднатият щик на опълченска пушка от паметника Майка

...
Възстановен е откраднатият щик на опълченска пушка от паметника Майка
Коментари Харесай

Възстановиха откраднатия щик на паметника „Майка България“ във Велико Търново

Възстановен е откраднатият щик на опълченска пушка от паметника „ Майка България “ във Велико Търново. Преди седмица жители и публични организации оповестиха за вандалския акт. Байонетът на опълченеца на скулптурната фигура е от френска пушка „ Шаспо “ от 19 век.

Един от дребното непокътнати оригинали е дал на Регионалния исторически музей 89-годишният Гено Енчев Генов от село Шемшево. Щикът е фамилна светиня, защитаван в дома му от няколко генерации . Оръжието принадлежало на дядо му – поручик, умрял героичен във войната през 1913 година, а по всяка възможност е било на опълченец от рода , тъй като този вид пушки са били дарени на българското Опълчение от Славянските благотворителни комитети, показаха от " Ротари клуб ", с които са се свързали неговите роднини.  

По достоверния щик скулпторът Денислав Сираков е направил отливка, която беше инсталирана на паметника , с цел да възвърне той достоверния си тип. „ Отливката е направена по този начин, че да може да се употребява и за в бъдеще “, разяснява Сираков. Той напомни, че паметникът реликва в центъра на града е бил обект и на други вандалски прояви в предишното.

Преди дни вандали поругаха макет на Средновековен Царевец, предопределен и за незрящи, направен по самодейност на " Ротари клуб ", с поддръжката на Община Велико Търново, " Зонта клуб " и трите Лайънс клуба в града. Щетите са възобновени със съдействието на " Ротари клуб – Велико Търново ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР