Възрастта за постъпване на кадрова военна служба да бъде увеличена

...
Възрастта за постъпване на кадрова военна служба да бъде увеличена
Коментари Харесай

Военното министерство иска възрастта за постъпване в армията да се вдигне на 40 години

Възрастта за постъпване на кадрова военна работа да бъде увеличена от 28 на 40 години, а тази за пенсиониране в избрани случаи да се вдигне с до пет години, предлага Министерството на защитата с смяна в Закона за защитата и въоръжените сили. Те са оповестени за публично разискване на портала на държавното управление за обществени съвещания.

Целта на измененията е да се преодолее дефицита на хора за заемане на длъжностите в армията (т. тар. некомплект). В претекстовете към новите текстове военният министър Красимир Каракачанов показва, че от 2015 година се подхващат редица ограничения в тази посока - опция за по-късно пенсиониране, увеличение на оптималната възраст за заемане на служба, приемане на повече курсанти и така нататък

От предходната година военното министерство организира и осведомителни акции под надпис " Стани боец ", при които в разнообразни градове се популяризира военната специалност. Въпреки това към днешна дата има дефицит на към 5000 души.

В рамките на акцията е регистрирано, че има искащи да постъпят в армията на възраст над 28 години, което и дава мотив за една от желаните промени, се споделя още в претекстовете за желаните промени.

Ако измененията във възрастта за пенсиониране се одобри, бойците и матросите ще служат до 48 години, а генералите и адмиралите до 65 години. Според министерството на защитата сега в армията има към 1500 души, които са се пенсионирали, само че не престават да служат.

За запълване на свободните щатове в армията Красимир Каракачанов разчита и на доброволната казарма, за която се надява да тръгне от тази година. Става въпрос за образование в границите на три, шест, или девет месеца, след които всеки искащ да може да кандидатства да постъпи в армията.

Военният министър не един път е казвал, че доброволната казарма е първа стъпка към възобновяване на наложителната военна работа. Според сметки на Министерството на защитата връщането на казармата щяло да коства 100 млн. лева

" Обществото е узряло за наборната военна работа. " Цялата акция за анулацията и през 2008 година беше тотална неточност. В Конституцията има явен текст, че всеки български жител би трябвало да пази отечеството си. Когато ти не си го подготвил и го пратиш в бойни дейности, го обричаш на заколение ", съобщи Красимир Каракачанов преди два месеца в телевизионно изявление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР