Възрастта, на която човек влиза в пубертета, може да е

...
Възрастта, на която човек влиза в пубертета, може да е
Коментари Харесай

Ранният пубертет е предпоставка за затлъстяване


Възрастта, на която човек влиза в пубертета, може да е решаваща за риска от затлъстяване на по-късен стадий от живота. Това е заключението от ново изследване, а данните сочат, че по-силна е посочената взаимозависимост при женския пол. Така, ранният пубертет при девойките към този момент може да се смята за рисков фактор за следващи проблеми с тежестта.

Като главен белег на настъпващия пубертет се показва първата манструация на момичето. Стандартно тя се появява сред 11 и 14-годишна възраст. Всяко по-ранно пускане на менструацията се асоциира с ранен пубертет, а на по-късен стадий може да се чака и друга степен на затлъстяване при по-рано навлезлите в пубертета дами.

Установената взаимозависимост потвърждава, че връзката сред тежестта и началото на пубертета при девойките е двузначна. Досега се знаеше, че по-високото тегло при девойки е предразполагащ фактор за ранен пубертет, а към този момент е потвърдена и противоположната взаимозависимост. Новото изследване потвърждава още една специфичност – връзката сред тежестта и пубертета и в двата случая се изяснява с настъпващи хормонални промени в женския организъм.

Добре прочут факт е, че при по-пълните девойки се откриват по-високи равнища на хормона на глада лептин . Повишеният лептин се показва като предразполагащ фактор за прибързано нахлуване в пубертета. Така, при девойки, които минават през ранен пубертет, високите равнища на лептин също са всекидневно събитие. В тези случаи,

вследствие на разнообразни взаимоотношения сред лептина и по-рано секретиращите се полови хормони , се основава висок риск от струпване на ненужно тегло.

Свързани публикации.. Защо мъчно задържаме тежестта след намаляване? 0 Наднормено тегло и затлъстяване – главен проблем при българчетата 0 Пълните деца са с нараснал риск за ранен пубертет 0

Този риск се резервира висок за нескончаем интервал от време и затлъстяването може да стане факт в по-късен стадий от живота на момичето.

В цифрово изражение данните демонстрират, че затлъстяване се открива при най-малко 30% от девойките, навлезли в ранен пубертет. Тези данни може да се употребяват като средство за повишение информираността на девойките преминаващи през ранен пубертет, както и на техните родители. При таквиа девойки ограниченията за предварителна защита на затлъстяването имат доста съществено значение и следва да се съблюдават от по-рано и по-стриктно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР