Възрастовата категория на Мери Попинз от 1964 г. е повишена

...
Възрастовата категория на Мери Попинз от 1964 г. е повишена
Коментари Харесай

Мери Попинз вече не е в категорията на детските филми заради расова дискриминация

Възрастовата категория на " Мери Попинз " от 1964 година е нараснала на PG от Британския съвет за кино подредба (BBFC) съвсем 60 години след първата му премиера.

 

Рейтингът на кино лентата беше нараснал от категория U – което значи, че няма материал, който може да обиди или навреди – на категория PG, която предлага наставнически контрол заради потреблението на дискриминационен език, заяви Daily Mail.

 

Промяната е направена поради афектиран термин за  " койкой "  - група хора, които са измежду първите жители на южна Африка.

 

Класификаторите се захванаха ас термина, употребен от героя адмирал Бум – първо като отпратка към хора, които не са на екрана, а по-късно като отпратка към децата звезди на кино лентата, когато лицата им са почернели от сажди.

 

“От нашите изследвания за расизма и дискриминирането разбираме, че съществена грижа за родителите е опцията децата да бъдат изложени на дискриминационен език или държание, които те могат да намерят за притеснителни или да повторят, без да осъзнават евентуалната засегнатост ”, съобщи представител на BBFC пред Daily Mail.

 

Прекласификацията визира само киноверсията на кино лентата, като съгласно BBFC версиите за домашно забавление към момента имат рейтинг U.

 

Въпросната дума е  “хотентот ”, възприето име на койкой, употребена от холандските заселници, за което се счита, че имитира техния език, само че по метод, намиран за афектиран. По-късно думата е употребена за обозначаване на всички чернокожи хора.

 

Това не е първият типичен филм, чийто рейтинг е нараснал през последните години. Според годишния отчет на BBFC за 2022 година анимационният филм  " Уотършип Даун " от 1978 г. е заслужил рейтинг PG, защото класификаторите са се стремили да “останат в крайник с публичните стандарти ”.

 

Те прибавиха: “Когато изгледахме кино лентата съгласно актуалните насоки, го прекласифицирахме като PG в сходство с актуалните ни политики за принуждение, опасност, елементи за пострадвания и език. ”

 

Филмът  " Стар Трек: Филмът " от 1979 г. също е нараснал от U на PG през същата година поради “много лек език, леко принуждение и закани ”, обявиха от BBFC.

 

При вземането на решение за систематизиране на даден филм BBFC преглежда подиуми, които могат да покажат опасно държание, дискриминация, както и препратки към опиати и секс. Също по този начин се преглеждат езикът, употребен във кино лентата, сцените на голота и на опасност, смут и принуждение.

 

Класификаторите обръщат изключително внимание на дискриминационен език или държание, което е “малко евентуално да бъде задоволително, в случай че не е ясно неодобрено, или в учебен или исторически подтекст, или в изключително остаряло произведение, което няма възможност да се хареса на децата ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР