Възрастните и хората с увреждания също трябва да бъдат приоритетна

...
Възрастните и хората с увреждания също трябва да бъдат приоритетна
Коментари Харесай

Омбудсманът: Възрастните и хората с увреждания също трябва да са приоритетна група при помощите за отопление

Възрастните и хората с увреждания също би трябвало да бъдат предпочитана група при помощите за отопление. Това се показва в мнение на омбудсмана Диана Ковачева, изпратено до служебния вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров във връзка план за промени в Наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител. Проектът е оповестен за публично разискване със период до 1 юни 2023 година

Системата на общественото подкрепяне има незабавна потребност от метаморфоза, която да докара до по-ефективно потребление на обществените средства, показва Ковачева. Предложената смяна планува диференцираният приход за отопление да се дефинира от основата за подкрепяне, чийто месечен размер е 30 % от линията на беднотия за съответната година, поправена със съответния % за групата, към която принадлежи лицето. Обособени са пет групи с лица в уязвимо състояние, като главните категории са живеещите сами, бременните, децата до 18 години и родителите, които отглеждат сами децата си, както и съжителстващи лица.

Ковачева показва паника, че в плана не са изведени категорично други категории уязвими жители - възрастните и хората с увреждания, показва още Ковачева. Според Ковачева не излиза наяве дали резервират правата си хората над 70 години, както и над 65 години и над 75 години, живеещи сами. Заради влошеното си положение хората с увреждания имат характерни потребности и потребност от спомагателна обществена поддръжка, тъй като тяхното финансово положение е повлияно от по-високия риск от беднотия и безработица, както и от забележителните разноски, които е належащо да правят за компенсиране на дефицитите и превъзмогване на съществуващите бариери при взаимоотношението със заобикалящата ги среда, добавя тя.

Необходимостта от съответна помощ е обусловена и от условията на интернационалните правозащитни актове, по които страната ни е страна – като Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания и Хартата на главните права на Европейския съюз, написа още омбудсманът с настояването да бъдат съобразени и останалите постъпили в хода на публичните съвещания оферти за гарантиране на правата на жителите в уязвимо състояние.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР