Възрастните и децата трябва да консумират максимум 10% от дневните

...
Възрастните и децата трябва да консумират максимум 10% от дневните
Коментари Харесай

СЗО осъвременява препоръките си за консумацията на мазнини

Възрастните и децата би трябвало да употребяват най-много 10% от дневните си калории под формата на наситени мазнини, като месо и масло, и 1% от трансмазнини, с цел да бъде понижен рискът от сърдечносъдови болести, предложи Световната здравна организация (СЗО), представена от АП и Ройтерс.

Проектопрепоръките, които са първите от 2002 година, целят да бъдат понижени случаите на незаразни заболявания, преди всичко измежду които са сърдечносъдовите. Те са виновни за 72% от 54,7-те милиона смъртни случаи по света годишно.

" Наситените мастни киселини и трансмастните киселини провокират изключително доста терзания, тъй като огромната им консумация е обвързвана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания ", сподели доктор Франческо Бранка, шеф на отдела по здравословно хранене и развиване на организацията.

Препоръките се основават на научните проучвания от предходните 15 години. Световната здравна организация ще приема мнения по рекомендациите до 1 юни, след което ще ги оформи дефинитивно до края на годината.

Наситените мазнини са присъщи за храните с скотски генезис, като масло, краве мляко, месо, сьомга и яйчни жълтъци. Богати на тях са и някои растителни артикули като шоколад, какаово масло, кокос, палмово масло.

Pрепоръчваните дневни калории за деен възрастен човек са към 2500 на ден. Това значи, че калориите от наситени мазнини не би трябвало да надвишават 250. Те се обезпечават от по-малко от 30 гр наситени мазнини. Това количество се съдържа в 50 гр масло, 130-150 гр сирене с 30% масленост, 1 л прясно мляко или 50 гр палмово масло.

Трансмазнините са присъщи за месните и млечни артикули, само че най-големият им източник са промишлените храни, печените и пържени артикули, като чипс, понички, снаксове и отчасти хидрогенираните готварски мазнини, употребявани от заведенията за хранене и уличните продавачи.

Световната здравна организация категорично предлага огромните количества наситени мазнини и трансмазнини да бъдат сменени с полиненаситени, като риба, канола и зехтин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР