Възрастните да пазаруват само от 8 до 10 ч., единен

...
Възрастните да пазаруват само от 8 до 10 ч., единен
Коментари Харесай

Новите мерки от утре: Заведения с вечерен час до 23:30, възрастните ще пазаруват само от 8 до 10 ч. |

Възрастните да пазарят единствено от 8 до 10 ч., обединен вечерен час за заведенията в цялата страна и прекратяване на плановите интервенции са единствено част от ограниченията, които влизат в действие от на следващия ден със заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Преустановяват се присъствените образователни занятия (учебни практики, стажове, изнесени образователни часове, изпити, дуална система на образование и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хиляди население и 15% отсъстващи по аргументи, свързани с поява на признаци на COVID-19, от провеждащите присъствено образование възпитаници за интервала 4-11.11.2020 година Решението за прекосяване в образование в електронна среда се взема от министъра на образованието и науката.

Присъственото осъществяване на групови извънкласни действия и занимания, действия по ползи, занимални и други се позволява единствено за учебните заведения и паралелките, които организират присъствено образование.

Преустановяват се присъствените групови занятия в центровете за поддръжка на личностното развиване, като се изключи тези, които са проведени по метод, който не позволява разбъркване на деца от разнообразни паралелки/групи.

Преустановява се присъственото образование във висшите учебни заведения , като се изключи практическите извършения, които не могат да се реализират от разстояние в електронна среда. Изключение се позволява и за практическите извършения по клинични дисциплини, образователната процедура (клиничен стаж), преддипломния стаж и държавните изпити на студентите по „ Медицина ", „ Дентална медицина " и „ Здравни грижи ", както и държавните изпити за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето, при прецизно съблюдаване на ограниченията за предварителна защита и надзор на инфекциите.

Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) могат да работят единствено в часовете сред 06.00 и 23.30 ч . През останалите часове на денонощието се позволяват единствено доставки по домовете.

Въвеждат се " зелени коридори " в магазините за хранителни артикули и аптеките за лица на и над 65-годишна възраст. Те ще могат да пазарят единствено в часовете сред 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се позволяват лица под 65-годишна възраст.

Малолетните и малолетни лица могат да посещават комерсиалните центрове, в това число МОЛ-олове, единствено в случай че са съпроводени от техен родител или от друго пълнолетно лице.

Преустановява се провеждането на планов банкет и планови операции  в лечебните заведения за болнична здравна помощ и комплексните онкологични центрове, като се изключи дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.

Директорите на районните здравни инспекции дефинират наложителен брой кревати за лекуване на пациенти с съществена или с съпътстваща зараза с COVID-19 от не по-малко от 20 % от оповестените в съответната районна здравна ревизия брой кревати на всяко лечебно заведение за болнична помощ и сложен онкологичен център.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР