Възраждането на японската чип индустрия ще започне с трансфер на

...
Коментари Харесай

Япония възражда чип индустрията си с белгийска помощ


Възраждането на японската чип промишленост ще стартира с трансфер на технологии от Белгия
(снимка: IMEC)

Японското държавно управление има намерение да възроди чип промишлеността в страната, предизвикано от световната рецесия с полупроводниците и усложнената геополитическа конюнктура. Една от първите стъпки в това направление е партньорство с белгийската компания IMEC, която ще достави на японците напреднала 2-нанометрова технология за чипове.

Наскоро ръководителят на новото японско дружество Rapidus, министърът на стопанската система, търговията и промишлеността Нишимура Ясутоши и основният изпълнителен шеф на IMEC Люк Ван ден Хоув позираха дружно за възпоменателна фотография. Страните се договориха за съдействие, което планува трансфер на 2-нм технология за произвеждане на чипове от Белгия в Япония, заяви ETNews.

По-рано Япония и Съединени американски щати се договориха да изградят в страната център за проучвания в региона на производството на чипове по най-модерните софтуерни процеси – до 2 нм и по-тънки. За ръководство на производството беше основано взаимно дружество Rapidus, което включва осем от най-големите японски конгломерати: Toyota, Sony, Kioxia, NTT, Denso, NFC, Mitsubishi UFJ Bank и Softbank.

Сега белгийският център IMEC дава обещание да стане донор на технологии за японските упоритости в полупроводниците. Освен това Япония върви към тясно съдействие с холандската компания ASML и евентуално в най-скоро време ще бъде формализирано и партньорството с нея.
още по темата
В момента ASML е единствената компания, която създава литографски скенери за чипове със стъпка на детайла по-малка от 10 нм. Без такова съоръжение японците даже не могат да мечтаят за произвеждане на 2-нм чипове.

Според проектите на Rapidus, производството на чипове в Япония по 2-нм стандарт ще стартира през 2025 година, а с още по-тънки софтуерни процеси – през 2027 година Цялата нужна технология ще бъде заимствана от IMEC, ASML и вероятно TSMC посредством присъединяване на Съединени американски щати.

Известно е, че TSMC форсира прехвърлянето на производството на чипове от Тайван към Съединени американски щати. Това се дължи на възходящата възможност от “специална интервенция ” на Китай против Тайван. Време е Съединени американски щати и съдружниците им да сложат “яйцата ” си в разнообразни кошници, разясняват анализатори.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР