Възраждане ще внесе вот на недоверие срещу правителството до края

...
Възраждане ще внесе вот на недоверие срещу правителството до края
Коментари Харесай

Възраждане и ИТН ще внесат вот на недоверие срещу кабинета Денков

" Възраждане " ще внесе избор на съмнение против държавното управление до края на работната седмица. Това заяви водачът на партията Костадин Костадинов в сряда. Той добави, че към този момент има поддръжката на " ИТН " (ИТН) и чака тази на Българска социалистическа партия .

Според Конституцията за внасяне на избор на съмнение са нужни подписите една пета от депутатите или 48 народни представители – тъкмо толкоз, колкото имат " Възраждане " и Има Такъв Народ.

Поводът за тази поръчка е енергийната политика на държавното управление и " унищожаването на българската въглищна промишленост ", заяви Костадинов.

По-рано през днешния ден Народното събрание одобри съглашението сред държавното управление и миньорите, съгласно което въглищните централи няма да бъдат затваряни административно, а ще работят на пазарен принцип.

" България ще бъде превърната от експортьор на сила във вносител. Това се случва поради държавното управление ", сподели Костадинов в сряда.

" Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ общо имат 71 гласа в Народното събрание. За да бъде сполучлив вотът на съмнение обаче, са нужни минимум 121 гласа, т.е. би била нужна поддръжката на ГЕРБ или на Движение за права и свободи . През последните седмици двете партии имаха няколко несъгласия с ръководещите, измежду които промяната на службите и настояванията на протестиращите земеделци и енергетици.

Според правилника на Народното събрание депутатите могат да стартират разискванията по вота на съмнение от 3 до 7 дни, откакто той бъде импортиран в деловодството на Народното събрание. Гласуването се организира не по-рано от 24 часа след приключването на разискванията.

Ако вотът бъде подсилен, държавното управление автоматизирано се трансформира в " държавно управление в оставка ", а по-късно следва да се проведат нови избори. В случай че вотът е несполучлив, подобен няма да може да се желае на същото съображение в идващите 6 месеца.

През 2022 година държавното управление на Кирил Петков точно с избор на съмнение. Тогава той беше импортиран от ГЕРБ и беше подсилен от Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Това беше първият сполучливо образуван кабинет след поредицата от избори от април 2021 година насам. е вторият подобен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР