Възраждане се обявиха против 24 май да е националния празник

...
Възраждане се обявиха против 24 май да е националния празник
Коментари Харесай

Костадинов: Категорично против сме 24 май да е националният празник на България

" Възраждане " се оповестиха срещу 24 май да е националния празник на България.

" Категорично сме срещу, тъй като това е остаряла, претоплена концепция, която от време на време се появява. Без 3 март – денят на свободата, нямаше да има кой да чества деня на буквите и българската книжовност и просвета. Така че не виждам причина това да се прави, с изключение на за следващ път да претоплим остарели русофобски манджи ", уточни той, съобщи БНР.

От Актуално.ком разясняват по този начин: " В момента народен празник е 3 март, поради подписването на тази дата през 1878 година на Санстефанския кротичък контракт сред Османската империя и Русия.  Именно по тази причина позицията на водача на " Възраждане " е меко казано странна, тъй като писмеността, която честваме на 24 май е основана през десети век - близо девет века преди Руско-Турската освободителна война. Освен това, празникът на славянската книжовност се празнува за първи път на 11 май 1851 година, проведен от Найден Геров в Пловдив, когато е църковният празник на Светите братя. "

ГЕРБ направи предложение, обвързвано със специфичен за страната ни ден.

24 май да бъде разгласен за народен празник. Такава смяна ще внесат в Кодекса на труда от ГЕРБ, оповестиха депутати от партията пред публицисти.

" Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще внесе предложение за смяна в Кодекса на труда и 24 май да бъде разгласен за народен празник ", съобщи някогашният учебен министър Красимир Вълчев.

" Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета е точно такава дата. Ден, който не е обвързван с клане, борби и опълчване. Националният ни празник, не просто би трябвало да сплотява, само че и да съдържа идея, която да възпитава избрани полезности на схващане. ", съобщи той.

" Българите през вчерашния ден ясно демонстрираха кой ден смятат за народен празник, Ако мерило за това кой ден да е народен празник е страстта, която влага народът, то без подозрение това е 24 май ", сподели депутатът Радомир Чолаков.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР