„Възраждане“ предлага чл. 7 и чл. 28 от Закона за

...
„Възраждане“ предлага чл. 7 и чл. 28 от Закона за
Коментари Харесай

Възраждане внася проект за изменение на Закона за Комисията за финансов надзор

„ Възраждане “ предлага член 7 и член 28 от Закона за Комисията за финансов контрол да се върнат в първичното си положение, преди направените в закона промени от 2017 година, оповестиха от пресцентъра на партията.

През 2017 година ръководещото тогава болшинство е дало на Комисията за финансов контрол (КФН) да дефинира сама какви такси да събира от поднадзорните лица, да разходва получените средства също както откри за добре.

Тази порочна наредба основава сериозен спор на ползи и дава опция и тласък на управлението на КФН да ползва закона в собствен персонален финансов интерес.

Ако до 2017 година, да вземем за пример, възнаграждението на Председателя на КФН е било до 90 на 100 от това на Председателя на Народното събрание, с измененията от 2017 година то към този момент е на база „ не по-ниско от междинното заплащане на членовете на управителните органи на небанковите финансови организации, само че ненадвишаващо възнаграждението на шефа и подуправителите на Българска народна банка “.

По този метод Председателят на КФН, без значение че е държавен чиновник, на процедура настоящо получава по-голямо трудово заплащане от Председателя на Народното събрание и Президента на Република България взети дружно!

Текстовете на тези членове дават законово право на управлението на КФН да злоупотребява с дадената му власт за персонално обогатяване.

Разпоредбите от 2017 година са довели до двойно увеличение на бюджета на КФН, без от това да са настъпили позитивни последствия в развиването на небанковия финансов бранш.

Напротив, съществено са увеличени таксите, които заплащат застрахователните и пенсионноосигурителните сдружения, като това нарастване се трансферира непосредствено към техните клиенти и в следствие се осъществя повишение на застрахователните награди и такси за клиентите и понижаване на средствата по партидите на обезпечените в пенсионно-осигурителните сдружения.

Текстовете на чл.7 и чл.28, признати през 2017г., ощетяват съществено клиентите на небанковите финансови институции, основават съществени предпоставки за злоупотреби с власт и би трябвало неотложно да бъдат отстранени, написа още в известието.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР