Възраждане, ДПС и Има такъв народ се противопоставят на възможността

...
Възраждане, ДПС и Има такъв народ се противопоставят на възможността
Коментари Харесай

"Възраждане", ДПС и "Има такъв народ" се противопоставят на кабинет между първите две политически сили

Възраждане ", Движение за права и свободи и " ИТН " се опълчват на опцията да бъде определено постоянно държавно управление от първите две политически сили, стана известно от мненията на представители на партиите в коридорите на Народното събрание. Тезите на трите обединения съответстват с изявленията на президента Румен Радев, че кабинет с мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България " не би трябвало да има.

Преговорите сред посочваните за ротационни министър председатели Николай Денков и Мария Габриел се чака да продължат през днешния ден (31 май), без към този момент да е обществено известно по кое време ще се състоят. Вчера Габриел уточни, че. В коридорите на Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов повтори, че " би трябвало да има държавно управление " и загатна, че партията му желае да има свои представители в възможното държавно управление: " Когато има споделена отговорност, би трябвало да се предложи подобен състав, който да успокоява и да гради доверие в двете политически обединения ", сподели Борисов, запитан дали упорства ГЕРБ да има министри в кабинета.

Разговорите за държавно управление

Пред публицисти Николай Денков ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) уточни, че първо ще се срещне единствено с Мария Габриел, " с цел да уточним кои са ограниченията, които са значими ".

Сред изискванията на ГЕРБ е да бъде преосмислени състава и личностите, само че през вчерашния ден Габриел не уточни дали ще упорства за експертно държавно управление, с политически неутрални фигури или държи на делба на министерствата сред двете политически сили. " Продължаваме промяната " пък още не споделя, че е подготвена да се откаже от номинацията на Асен Василев за министър на финансите, чийто главно са и изявленията за чистки в службите и държавната администрация, без значение дали са законни или не.

" Трябва да продължим да го обсъждаме. Освен че не би трябвало да има партийни лица, би трябвало да има хора, които да свършат работа ", сподели Николай Денков, запитан дали Асен Василев ще отстъпи. Повтори, че съставянето на държавно управление,, е изключително значимо, тъй като " това, което сега виждаме, е опит да бъде неодобрено решението на гласоподавателите ".

 Бойко Борисов отхвърля да си даде имунитета Бойко Борисов отхвърля да си даде имунитета

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов,, заприказва за съгласуваност сред прокуратурата и президентството поради признатия от Народното събрание механизъм за следствие на основния прокурор: " Съдебната промяна си има цена. От 2009 година правосъдна форма няма. В момента, в който приехме закона, в който има надзор над основния прокурор, се раздвижиха със страшна мощ. Започнаха незабавно офанзивата по " Продължаваме промяната ", с цел да блокират всевъзможни диалози ", разяснява в коридорите на Народното събрание Бойко Борисов.

От другата страна: " Възраждане ", Движение за права и свободи и " ИТН "

Вчера с декларация от трибуната на Народното събрание Днес (31 май) ръководителят на партията Мустафа Карадайъ повтори тезата си, че " Продължаваме промяната " не би трябвало да взе участие в ръководството и назова представителите ѝ рамбовци, " които почерпени взимат решения за разпра с опозицията ".

И " ИТН " се включи в заканите, че ръководство сред ГЕРБ и партията на Кирил Петков и Асен Василев " ще бъде изметено доста бързо ". " Видимо тези обединения вървят към уродливо държавно управление, което няма да понесе нервите на българските жители и ще бъде изметено доста бързо. Затова " ИТН " ще бъде съпротива ", сподели депутатът Станислав Балабанов.

" Единственият вид е да отидем на нови избори. Този дебелоглав на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " може да унищожи България ", сподели ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Българска социалистическа партия към този момент заема по-умерена позиция. Лидерът на партията Корнелия Нинова още в понеделник (29 май) подлага на критика президента и написа във " Facebook " президентът е " основал проблемите в страната и няма по какъв начин да бъде част от тяхното решение "

 Политиците след връчването на мандата: Недопустимо вмешателство, невиждан ход Политиците след връчването на мандата: Недопустимо вмешателство, невиждан ход

Днес, запитан дали Българска социалистическа партия ще взе участие в диалози с " Продължаваме промяната - Демократична България " след връчването на втория мандат, зам.-председателят в партията Георги Свиленски сподели, че социалистите още не са получили покана за диалог и изчакват за повече изясненост сред първите две политически сили.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР