Възраждане“ дава Манол Пейков на прокуратурата за финансови злоупотреби, съобщиха

...
Възраждане“ дава Манол Пейков на прокуратурата за финансови злоупотреби, съобщиха
Коментари Харесай

Заради къщата на Талев Възраждане дава Манол Пейков на прокуратурата

„ Възраждане “ дава Манол Пейков на прокуратурата за финансови злоупотреби, оповестиха от групировката на Костадин Костадинов.

Сигнал към този момент е подаден до Районна прокуратура – , а мотивът е родната къща на Димитър Талев, за чиито ремонт стремително бяха събрани пари, само че подобен по този начин и не се осъществя. 

" През 2023 година народен представител от ПП-ДБ започва акция по закупуването на къщата на бележития български публицист Димитър Талев, която се намира в гр. Прилеп, Република Северна Македония. В обществената мрежа Facebook той разгласява пост, в който беше упомената банкова сметка за набиране на средства. Постът за малко събра поддръжка от 5000 души и има над 4000 споделяния. Много от хората споделят своя фамилна история, обвързвана с Македония, или оферират да оказват помощ освен с финансови средства, само че и с професионалната си подготовка. За извънредно къс интервал от време по сметката на Манол Пейков, която е персонална негова сметка, постъпват средства от дарения в размер на над 200 000 лева. 

 

 

Повече от година Манол Пейков не подхваща никакви дейности по закупуването на парцела, нито дава пояснение по какъв начин и дали са разходвани дарените средства. На 24 май 2024 година част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена и изцяло разрушена по данни на Виктор Стоянов от фондация „ Македония “ с коментар: „ Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) към този момент я събори. Справедливост не чакайте “.

Самият Пейков е упрекван от излъганите родственици на Димитър Талев, че е злоупотребил с парите за къщата на починалия публицист и че няма планове да я купува или преднамерено бави договорката. Още през есента на 2023 година наследниците на Димитър Талев са организирали митинг пред Министерството на културата поради бездействието на страната по проблема с родната къща на  писателя в Прилеп. Тогава са попитали за пръв път Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април м.г. през фондацията му от дарения от българи, в размер на над 200 000 лева ", пишат в отворено писмо до медиите от " Възраждане ". 

От партията упорстват да бъде осъществена незабавна инспекция дали има машинация и по какъв начин е разходвана сумата за над 200 000 лева, защото Пейков и от юридическа, и от морална позиция продължава безпричинно да бездейства. 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР