Възприех с надежда промените след 10 ноември 1989 г. Разочарованието

...
Възприех с надежда промените след 10 ноември 1989 г. Разочарованието
Коментари Харесай

Президентът: Демокрацията е в отстъпление

Възприех с вяра измененията след 10 ноември 1989 година Разочарованието на хората 28 година по-късно обаче слага демокрацията в оттегляне, съобщи в изявление за " Панорама " по Българска национална телевизия президентът Румен Радев.

На 10 ноември 1989 година бях лейтенант в авиобаза " Равнец ". Спомням си, че имахме нощни полети и в една от паузите моят пълководец тогава майор Стефан Дошев ме дръпна встрани и ми сподели „ Знаеш ли, че смъкнаха Тодор Живков “. Нямах никаква опция да осмисля тази вест, тъй като имахме комплицирани задания, които изискваха цялостна централизация “, описа спомените си от този ден преди 28 година президентът.

" Аз бях като всички младежи, които имаха огромни упования за една по-добра България. 28 година по-късно имам чувството, че множеството от българите още желаят смяна, която да отстрани недъзите на Прехода – хищничество, корупция, беднотия, липса на правда, липса на чувство за правдивост ", добави той.

Според него " цяла парламентарна комисия е използвана за оклеветяване на президентското име, само че създателите на тази акция очевидно подценяват българските жители. Аз последвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, правда, правдивост, антикорупция ", сподели Радев. По думите му има война против президентската институция.

Пред Българска национална телевизия Радев разяснява и предлагането на държавното управление да отпадне отминалостта за закононарушение по време на приватизация.

" С това те нанасят удар по личното си предложение за закон, тъй като част от нарушителите на закона са в настоящия парламент. Законът, който оферират, не може да хваща такива хора, които сега са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили разпоредбите при приватизацията и сега са отвън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли един път властта, към този момент не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля ", съобщи Радев.

" Необходимостта от наказване за закононарушение по време на приватизацията е повече от явна и това би трябвало да се случи. Всички го чакаме и то от дълго време. Управляващите би трябвало да знаят, че отговорност би трябвало да носят освен престъпилите закона при приватизацията, само че и отговорните за неналичието на влияние ", добави той.

Той разяснява и дейностите на военните летци от предишния месец. Според него летците на Граф Игнатиево, които отхвърлиха да летят, тъй като не се усещат сигурни, са възпитани в чест и себеотдаване. " Много политици не могат да ги схванат ", сподели Радев. 

Според него дейностите им не са акт на каприз и летците ни са изправени на ръба на физическото оцеляване. Той отхвърли да седи зад техния протест.

По думите на президента най-големият триумф на КСНС " бе, че хората от които зависи битката с корупцията излязоха от анонимност. Това бе и най-голямата цел. Защото всички са привикнали да се крият зад груповата безнаказаност на Народното събрание ".

Пред малкия екран президентът разяснява и абсурдът с изявлението на говорителката на съветското външно министерство, че българските евреи са избавени от руските войски. Според него тя би трябвало да получи отговор от посланик номер едно на България Екатерина Захариева. Радев бе безапелационен, че оскверняването на монументи, каквото се случи с паметника на Альоша в Пловдив, е неприемливо. 

Относно поканата за посещаване на страната ни на 3 март, която насочи към президента на Русия Владимир Путин, президентът разяснява, че тя едва ли ще се състои, защото изборите за президент на страната ще се проведат точно през март 2018 година

Въпреки опитът за доближаване с Русия, Радев е безапелационен - вярна посока на развиване на България са НАТО и Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР