Възпоменателните събития, с които се отбелязват 150 години от гибелта

...
Възпоменателните събития, с които се отбелязват 150 години от гибелта
Коментари Харесай

Митинг-поклонение в Карлово за 150-годишнината от гибелта на Васил Левски

Възпоменателните събития, с които се означават 150 години от гибелта на Васил Левски, не престават и през днешния ден в цялата страна. В Карлово годишнината ще бъде маркирана с митинг-поклонение, предава БНР.

В родния град на Апостола нощес се състоя и възпоменателна гала. Да се преклонят пред подвига и делото на Васил Левски на едноименния площад пристигнаха доста поданици и посетители на Карлово.

В митинга - поклонение през днешния ден ще се включат и ученици на учебно заведение „ Васил Левски “. Пред паметника на Апостола ще бъдат положени венци и цветя, а по-късно присъстващите ще се насочат към родната му къща.

В Националния музей ще се състои среща с Христина Богданова - праправнучка на сестрата на Апостола Яна.

С гражданско поклонение, боен обред и поднасяне на венци и цветя нощес пред паметника на Васил Левски в Ловеч беше отдадена респект към делото му. Възпоменателните събития във връзка 150-годишнина от гибелта на Апостола не престават и през днешния ден както в Ловеч, по този начин и в Къкринското ханче, където Левски е хванат.

Пред паметта и саможертвата на Васил Левски се преклониха доста политици, общественици, духовници и жители. С боен обред пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя.

От Ловеч ще тръгне туристическият поход " По стъпките на Апостола ".

С историческа възстановка в местността " Пази мост " и Къкринското ханче ще бъде пресъздадено залавянето на Васил Левски.

С гражданско поклонение, поднасяне на венци и цветя и боен обред пред паметника на Апостола в двора на ханчето ще бъде отдадена респект към делото на Левски.

Вечерта в Ловеч се провежда и обичайното национално възпоменателно шествие " 150 години величие " на патриотичната организация " Ловечанци ".

В София Столичната община ще възпомене 150-годишнината от гибелта на Левски с панихида в храм " Света София " в 17 ч.

От 18 часа стартира церемонията-поклонение пред личността и делото на Апостола на българската независимост пред паметника на Васил Левски в столицата. Слово ще произнесе президентът Румен Радев, който преди този момент ще открие мултимедийната експозиция " Изповедта на Апостола ".

В Плевен с незабравим обред означават 150 години от гибелта на Васил Левски. В Панорама „ Плевенска епопея 1877 “ са експонирани две истински писма на Апостола, както и негов портрет.

Паметният обред ще събере плевенчани пред паметника на Васил Левски и стартира в 11 часа. Ще вземат участие военнослужещи от Плевенския гарнизон и деца от ДГ „ Трети март ”. Събитието ще стартира с панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове. Слово във връзка годишнината ще произнесе кметът Георг Спартански. В знак на благодарност пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

И през днешния ден посетителите на Панорамата ще могат да видят писма на Апостола от фонда на Регионалния военно-исторически музей, както и портрет на Васил Левски, репродукция от османските архиви. Това е последната и най-популярна снимка на Левски. Именно този фотопортрет от 1872 година попада в ръцете на турската полиция. Апостолът е изобразен в градски облекла – риза, нагръдник, бяла колосана яка, черна вратовръзка и черно сако.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР