Възпоменателната служба по случай 79-ата годишнина от освобождаването на бившия

...
Възпоменателната служба по случай 79-ата годишнина от освобождаването на бившия
Коментари Харесай

Възпоменателната служба за Холокоста в Аушвиц ще бъде с акцент върху човешките лица

Възпоменателната работа по случай 79-ата годишнина от освобождението на някогашния нацистки концентрационен лагер Аушвиц ще се концентрира върху портрети, рисувани най-вече от пандизчии, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Днешното събитие, с което се отбелязва и Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, ще покаже, че направените в лагера рисунки символизират самостоятелното човешко създание, се споделя в изказване на музея " Аушвиц " в Полша.

Пьотр Чивински, шеф на музея, съобщи, че прекалено много хора през днешния ден свързват Аушвиц най-вече с физическото му измерение - бодлива тел, казарми и наблюдателни кули.

" Това е празно пространство, изпълнено с остатъци от лагерната архитектура. В същото време драмата и смисъла на Аушвиц не са свързани с реликвите, а с хората ", сподели той.

Във възпоменателната работа на мястото на някогашния нацистки концентрационен лагер ще вземат участие и към 20 оживели. Името Аушвиц се е трансформирало в синоним на Холокоста.

Нацистите, които превземат Германия и Австрия и нахлуват в половин Европа, избиват единствено в Аушвиц повече от един милион души по време на Втората международна война, множеството от които са евреи. В цяла Европа те избиват към шест милиона евреи.

В цяла Германия през днешния ден ще се проведат многочислени събития в памет на жертвите.

В някогашния концентрационен лагер Равенсбрюк в Източна Германия, в който са били настанявани единствено дами, немската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер ще произнесе тирада.

Междувременно Централният съвет на евреите в Германия разгласява листовка преди възпоменателните служби, в която предизвестява да не се приравнява Холокоста с други актове на геноцид.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР