Възпоменанието ще се проведе пред новооткрития Мемориал на загиналите във

...
Възпоменанието ще се проведе пред новооткрития Мемориал на загиналите във
Коментари Харесай

155 години от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще отбележат в Новград

Възпоменанието ще се организира пред новооткрития Мемориал на починалите във войните в центъра на селото. 

 

Точно преди 155 години четата, предвождана от двамата войводи, стъпва на родна земя.

 

Лодката транспортира 125 четници през Дунава до местността „ Янково гърло “, наоколо до устието на Янтра сред селата Новград и Вардим.

 

Оттук четата поема към Балкана, като води непрекъснати сражения с башибозуци и постоянна турска армия. От блатата до Дунава младите мъже стартират славния си път към безсмъртието.

 

Двамата войводи са родени през май 1840 година – Хаджи Димитър в Сливен, а Стефан Караджа в с. Ичма, Ямболско.

 

И двамата учат и са горещи последователи на четническата тактичност, препоръчана от Георги Сава Раковски. Хаджи Димитър през 1863 година става знаменосец в дружината на Панайот Хитов. Стефан Караджа взе участие в българската легия в Белград и се познава персонално с Васил Левски.

 

И двамата вземат участие и управляват поотделно и дружно чети, които неколкократно минават в България през река Дунав. Последното общо дело на двамата велики българи е заслужен образец за подвиг и родолюбие.

 

През месец юли 1868 година четата на Хаджи Димитър и Караджата води поредност от сражения от Дунава до Балкана и трасира пътя на борците за национална независимост.

 

Любопитен факт е, че организацията на четата е като на военизирано формирование, което води борби с съперника като бойна единица. 

 

По време на празника жителите и гостите на Новград ще имат опция да прегледат и да се допрян до оръжия, снаряжение и съоръжение на българските четници, показани от сдружение „ Традиция “.

 

Облечени в четнически униформи и застанали на почетна стража членовете на русенския клуб ще произведат и салют в памет за починалите за свободата на Отечеството ни. 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР