Вазов има връзка с всеки един българин от всяко едно

...
Вазов има връзка с всеки един българин от всяко едно
Коментари Харесай

Теодора Димова пред Дарик: От 111-метрова височина президентът показа на чии интереси реално служи

" Вазов има връзка с всеки един българин от всяко едно потомство и това го прави неповторим за нашата литература. Независимо дали го харесваме, или не, ниесе съотнасяме към Вазов през целия си умишлен живот. Това го прави патриарх на нашата литература. Всички времена са сложни, такова е било и времето на Вазов, и с помощта на него ние имаме такава ярка визия за нашата история и нашите възрожденци ".

Това разяснява в предаването " Посока Култура " по Дарик радио писателката Теодора Димова, която неотдавна бе отличена с Вазова премия. Тя описа пред водещия Мирослав Боршош за новата си книга„ Молитва за Украйна ”.

" Любовта към отечеството е нещо съкровено за всеки един от нас. Тя от къде стартира, къде свършва и какви са нейните модерни измерения – тя сега ни е конфискувана от патриотарщината, от българщината, от татуировките по прасците, от цялата тази показност на това надълбоко съкровено възприятие. То по този начин става несъкровено, трансформира се в идеология и това е особената битка на нас, които би трябвало да го опазим ", разяснява още Теодора Димова.

Тя уточни, че президентът има огромна опозиция против поддръжката и това ни връща към едни времена, от които към момента не можем да се изплъзнем и желаеме да избягаме. Но поддръжката към страдащия, към нападнатия, състраданието към жертвата ни прави европейци и поданици на света, на мнение е писателката.

" Има толкоз доста хора, които не се поддават на тази обикновена агитация ", добави Теодора Димова.

" Стана ясно за цяла България, че институциите са проводници на непознати ползи и всеки, който не ги утвърждава, е наименуван " безродник " и " предател ", което е извънреден цинизъм. Не сме срещали до момента по време на демократичните процеси сходен цинизъм от която и да е институция – в действителност е смайващо ", сподели още тя.

Запитана по какъв начин си изяснява, че президентът сега е с най-голям рейтинг, Теодора Димова разяснява: " Предполагам, че ще стартира да му пада рейтингът.Вече ми се коства, че не е най-високият, тъй като от 111-метрова височина сподели на чииинтереси действително служи ".

" Аз видях българскияфлаг от този стълб, който се освещава в църквата, видях го на пода.Не мога да допускам,че той може да бъде осветлен по този метод.Можеше да бъде прегънат, комплициран на маса. Самото му полагане на пода е толкоз унизително, че няма човек, който да види този байрак на пода на църквата и да не го заболи сърцето ", съобщи писателката.

" Смятам, че обществото е напът да се прероди и да види нещата в действителност в светлината, в която те действително съществуват, а не това, което се приказва по най-елементарен и идеологически агитационен метод ", уточни Теодора Димова.

" Тази война консолидира и сплоти украинския народ, само че тя окончателно раздели нашия народ. Има такива, които споделят, че Украйна упорства за тази война, т.е. Украйна обича да води война, прелестно й е да се избиват нейните жители, тя е нападнала Русия, Русия се отбранява. Това са чудовищни преобръщания на смисъла на това, което се случва ", безапелационна е Теодора Димова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР