Възобновяването на АЕЦ Белене тепърва ще трябва да се одобрява

...
Възобновяването на АЕЦ Белене тепърва ще трябва да се одобрява
Коментари Харесай

Светослав Малинов: АЕЦ Белене е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

Възобновяването на АЕЦ " Белене " занапред ще би трябвало да се утвърждава на европейско равнище. Този отговор е получил евродепутатът Светослав Малинов на запитването си от Европейската комисия, оповестяват от Демократична България.

" АЕЦ " Белене " в никакъв случай няма да бъде издигната, само че опцията да бъдат откраднати нови пари от българите към момента остава. АЕЦ " Белене " е мъртва. Защо ГЕРБ отхвърля да я погребе ", пита евродепутатът Светослав Малинов.

Въпросите си българският евродепутат Светослав Малинов (ЕНП, Демократична България) зададе през септември. Той изиска писмен отговор от Европейската комисия.

Първият бе за решението на ръководещите да възобновят плана АЕЦ " Белене ", а вторият - за новите условия за построяването на атомни електрически централи в Европейски Съюз, признати след повредата в АЕЦ " Фукушима ". Европейската комисия отговори тази седмица и на двата въпроса.

Последната публична позиция по тематиката АЕЦ " Белене " на Европейската комисия датира от декември 2007 година

След това с решение от март 2012 година Народното събрание замрази построяването на централата.
Мотивите, показани по време на кабинета " Борисов-1 " бяха: убедеността, че високите стандарти за сигурност могат да се подсигуряват само с най-модерни технологии; опасенията от сеизмичния риск на площадката в Белене и невъзможността републиканският бюджет да финансира план с недоказана икономическа успеваемост.

Въпреки тези претекстове, на 7 юни 2018 година, по времето на кабинета " Борисов-3 " депутатите от 44-то национално заседание снеха мораториума за създаване на АЕЦ " Белене " и взеха решение да търсят опция за градеж на втората атомна електроцентрала у нас взаимно със стратегически вложител.

С отговора си от през днешния ден Европейската комисия съобщи, че " възобновяването на плана АЕЦ " Белене " през 2018 година съставлява нов план по смисъла на член 41 от Договора за Евратом ". Това значи, че тя ще изготвя и ново мнение за сходство на плана с разпоредбите на Европейски Съюз.

От Европейска комисия акцентират, че за тях от първостепенно значение е нуклеарната сигурност и отбраната на жителите. Еврокомисарите напомнят, че европейското законодателство е изменено след повредата във Фукушима, с цел да се обезпечи по-високо равнище на нуклеарна сигурност и по-специално що се отнася до оценката на естествените рискове, в това число трусове.

Според Светослав Малинов новите вложители би трябвало да влязат в план, който няма понастоящем утвърждението от Европейската комисия и занапред ще би трябвало да се прави оценка по строгите европейски критерии след Фукушима.

" Няма вложител, който да се съгласи на тази случка. АЕЦ " Белене " в никакъв случай няма да бъде издигната, само че опцията да бъдат откраднати нови пари от българите към момента остава. АЕЦ " Белене " е мъртва. Защо ГЕРБ отхвърля да я погребе ", пита Малинов.

В Европейския парламент се събират и подписи под отговорено писмо до българското държавно управление, в което се напомня земетресението от 1977 година с епицентър Вранча. Тогава починаха над 120 души, доста здания бяха съборени в Свищов и прилежащите села по поречието на река Дунав.

От Демократична България предизвестяват държавното управление да прекрати всички дейности, с които могат да се натрупат нови разноски. Белене към този момент е затворена страница. Ние няма да допуснем повече Борисов да налива пари в джоба на енергийната мафия, безапелационни са от Демократична България. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР