Възобновяемите източници на енергия, чийто капацитет силно нарасна тази година

...
Възобновяемите източници на енергия, чийто капацитет силно нарасна тази година
Коментари Харесай

MAE прогнозира бум на възобновяемите енергии

Възобновяемите източници на сила, чийто потенциал мощно набъбна тази година макар рецесията, ще се трансфорат през 2025 година в главния производител на електричество в света, изпреварвайки въглищата. Това предвижда Международната организация за силата (МАЕ), представена от Франс прес. МАЕ приканва за продължение на държавната поддръжка за тази опция на енергийно произвеждане.

Възобновяемите сили могат да устоят на Ковид рецесията, само че не и на политическата неустановеност, предизвести изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол. Агенцията разгласява през днешния ден отчета си " Възобновяеми сили 2020 година ".

Тази година, до момента в който изкопаемите горива се сриваха, новите индустриални мощности се концентрираха на близо 90 % върху възобновимите сили, водени от слънчевата, вятърната сила и хидроелектричеството, изключително доста в Съединени американски щати и Китай. Тези нови мощности се чака да доближат рекордното ниво от 200 гигавата, осведоми Българска телеграфна агенция.

Този развой ще се форсира в допълнение през 2021 година и ще доближи невиждан напредък от 2015 година, се показва в годишния отчет. Това ще стане най-много с реализирането на планове, спрени поради Ковид-19.

Този взрив от 10 % на мощностите през 2021 година ще се прояви най-много в Европейски Съюз и Индия, съгласно отчета.

Така вятърните и фотоволтаичните мощности ще превишат газовите през 2023 година и въглищните през 2024, предвижда МАЕ, която съветва доста страни във връзка с енергийната им политика.

През 2025 година възобновимите сили ще се трансфорат в главен източник на електрическо произвеждане в света, поставяйки завършек на пет десетилетия, през които въглищата бяха отпред, акцентира Бирол. Те ще доставят една трета от електричеството в света и ще имат двойно по-голяма мощ от сегашната на Китай от всевъзможни енергийни източници.

През идните години ще има взрив най-много на сила, добивана от вятърни турбини в намерено море, подхранван от бърз спад на индустриалните разноски: през 2025 година офшорната сила ще е една пета от пазара на вятърна сила, съгласно МАЕ.

Тази година изключително удивително беше ускореното създаване на мащности в Съединени американски щати и Китай, където развойните отдели желаеха да се възползват от последните дотации.

През първите 10 месеца на годината търговете на мощности в Китай, Индия и Европа се усилиха с 15 % по отношение на същия интервал на 2019 година. Това е нов връх, който добре демонстрира значимостта на предстоящите вероятности в средносрочен и дълготраен проект, се акцентира в отчета на МАЕ. В същото време на борсовите пазари цената на акциите на фирмите за слънчева сила се удвои по отношение на декември 2019 година.

МАЕ прикани държавните управления да поддържат този подтик и изрази опасенията си от прекъсването на ограниченията за поддръжка на основни пазари като Китай и за фотоволтаичната сила: според от способността на държавните управления да реагират на тази неустановеност новите възобновими мощности биха могли или леко да се намалят през 2022 година, или да набъбнат с 25 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР