Възникват много въпроси, свързани със случая Христо Грозев, на които

...
Възникват много въпроси, свързани със случая Христо Грозев, на които
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Грозев е в контакт с български органи, които предприемат мерки за неговата сигурност

Възникват доста въпроси, свързани със случая " Христо Грозев ", на които отговор би трябвало да дадат и българските управляващи.

Това сподели пред БНР Бойко Ноев, специалист по национална сигурност и някогашен боен министър. Той е и някогашен дипломат на България в НАТО.

" Дали публицист, който е отвън Русия и не е стъпвал там от 2016 година, когато прави следствие и оповестява обстоятелства за това, което става в Русия и Украйна, може да бъде преследван наказателно? Това е огромен кардинален въпрос, на който ще чакаме отговор от управляващите у нас.

 

Това, което става в Русия не ме учудва, не ме учудва и реакцията ѝ. Учудва ме реакцията на български партии. Ръководството на Българска социалистическа партия назовава Христо Грозев " информативен терорист и клеветник " (Ноев цитира думи на Александър Симов от Българска социалистическа партия пред уеб страницата " Епицентър " - б.р.). Това не мога да си го обясня. Това дава една комплектност на облика на Българска социалистическа партия и само че управлението на партията по въпросите на войната и мира и на това къде стоим ние по отношение на Русия. Ние знаем, че те поддържат политиката на Путин на тероризъм и убийства в Украйна. Те пазят дейностите на Путин ", разяснява той.

Ноев заяви, че е разговарял с журналиста Христо Грозев и от него е схванал, че има контакт с български органи, които подхващат ограничения, с цел да допринесат за неговата сигурност.

" Христо Грозев е измежду малцината български публицисти, които имат ясна визия какво се случва в геополитически проект. Много от българските публицисти гледат много в профил на всички тези процеси, а той има опция да ги следи от близко. Това е опасност против българин и против български публицист и реакцията ни на тази опасност е доста показателна за отношението по този доста значим въпрос. Защо посланичката на Русия Елеонора Митрофанова я викат чак след празниците? ".

Този коментар направи пред БНР гражданският деятел Радослав Бимбалов. Той изрече неразбиране от това, че госпожа Митрофанова е поканена публично на честването на Деня на Ботев в Калофер на 6 януари.

В предаването " 12+4 " Бойко Ноев прикани да бъде прегледана от българските управляващи деликатно и активността на репортери на съветски медии в България и даже да им бъде отнета акредитацията:

" Ако погледнете какво написа кореспондентът на " РИА Новости " за България, ще се учудите в каква страна живеем, като че ли в Сибир живеем ние ".

Според Ноев кореспондентът на БНР в Москва работи в среда, в която, в случай че напише истината, ще бъде вкаран в пандиза от съветските управляващи, както е упрекнат Христо Грозев:

" Така той не може да работи дейно. Принуден е да предава съветската агитация, а нямаме справедлива позиция какво се случва в Русия ".

" Русия се пробва да постанова надзор освен върху информацията, само че надзор върху истината. Трябва да се борим за това да върнем правото на истината да съществува. Ако това за Русия е проблем, в България би трябвало да се замислим какво наследихме от това отношение към истината ", добави Бимбалов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР