Възнагражденията на всички работещи в Български пощи“ ЕАД, без ръководните

...
Възнагражденията на всички работещи в Български пощи“ ЕАД, без ръководните
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в „Български пощи“ с 19% | Ваучерите за храна стават 100 лева

Възнагражденията на всички работещи в „ Български пощи “ ЕАД, без управителните позиции, ще бъдат увеличени с общо 19% на две стъпки – със задна дата от 1 януари тази година и от 1 юни.

Това планува подписаното през днешния ден от ръководителите на синдикалните организации в сдружението Валентин Стоянов (СФС-КНСБ), Пламен Дончев (ФС „ Подкрепа “) и изпълнителния му шеф Филип Алексиев протестно съглашение. На сключването му участваха и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов и министърът на превоза Христо Алексиев.

В протестното съглашение са записани 11% растеж на заплатите от 1 януари 2023 година и още 8 на 100 от средата на годината, както и повдигане на сумите за ваучери за храна с 40 лв. – от 60 на 100 лева Общо за годината нарастването с спомагателните заплащания ще е 247 лева Без ваучерите за храна – 95 лв. от тази сума ще е към всяка съществена работна заплата от 1 януари за 8-часов работен ден (154 лева с ваучерите) и 77 лв. от 1 юни. За личния състав, работещ на ненапълно работно време, нарастването е съразмерно на избраното работно време по главен трудов контракт.

До подписването на съглашението се стигна след поредност от договаряния, инициирани от синдикалните организации поради ниските хонорари в сдружението. През декември започнаха алегорични протестни дейности с носене на протестни ленти, а през януари започва събиране на подписка измежду работещите в „ Български пощи “ – част от законовата процедура за оповестяване на ефикасна стачка. В подписката се включиха 6500 чиновници. Договореното в границите на преговорния развой е в съгласие със синдикалните структури в цялата страна.

Надяваме се съглашението да докара до усмиряване на общественото напрежение и по-висока мотивация на чиновниците. Желанието ни бе нарастването да е в по-големи размери, само че се водим от това да държим сдружението във финансово постоянни параметри, сподели транспортният министър Христо Алексиев. Той уточни, че проектът за излекуване на „ Български пощи “ планува увеличение на пазарния дял в куриерските услуги до 10-12%, нахлуване в бранша на финтех услугите, преструктуриране на отговорностите от 72 млн. лева, като за задачата са почнали диалози с Българската банка за развиване.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подсети, че при започване на договарянията служащите упорстваха за 25% нарастване на заплатите. На този стадий постигнахме добър компромис. Знаем доста добре какво е положението на сдружението. Това нарастване е компенсиране на приходите за към този момент увеличените цени, уточни той и обърна внимание, че плануваната цифровизация в сдружението би трябвало да включва и възстановяване на изискванията на труд и материалната база, в която работят чиновниците.

За въпросите, свързани с възстановяване условия на труд в „ Български пощи “ ЕАД, договарянията ще продължат след приемане на бизнес проекта на сдружението за 2023 година

Министърът има отговорности и в други области. Свидетели сме, че има нелоялни практики от частни оператори и в областта на превоза. Затова молим Комисия за защита на конкуренцията да си влезе във функционалностите, тъй че и частните, и държавните оператори да са сложени в идентични пазарни условия, сподели още Димитров.

Директорът на „ Български пощи “ посочи, че за мениджмънта се планува вероятно нарастване на заплатите след края на март съгласно постигнатите резултати, като то няма да е по-голямо от това на останалите чиновници.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР