Възнаграждението е водещ фактор, но остават въпросите за прегарянето и

...
Възнаграждението е водещ фактор, но остават въпросите за прегарянето и
Коментари Харесай

Защо ИТ специалистите напускат работата си?

Възнаграждението е водещ фактор, само че остават въпросите за прегарянето и благополучието

Чувството за кариерен прогрес, съществуването на ясна бизнес-цел и работната просвета дефинират опциите за задържане на ИТ гениите (снимка: CC0 Public Domain)

Изправени пред двойното предизвикателство – дефицит на ИТ фрагменти и недостиг на цифрови умения – организациите имат потребност да схванат допустимо най-добре какво стимулира софтуерните експерти и за какво те биха поискали да изоставен работата си. Заплащането още веднъж е най-важният фактор, разкри ново проучване. То обаче откри и голям брой други аргументи, заради които софтуерните експерти напущат или възнамеряват да изоставен работата си, наред с неналичието на нарастване на заплатите.

Удовлетворението, възприятието за израстване и развиване, салдото сред работа и персонален живот са основни фактори за задържане на надарените ИТ експерти, удостоверява анализът на Jefferson Frank –  компания за набиране на личен състав към Amazon Web Services, основана в Обединеното кралство.

Защо ИТ експертите напущат

Според резултатите от изследването, налице са 10 съществени аргументи ИТ експертите да възнамеряват да сменят работодателя си през идващите 12 месеца. Причините са изброени по реда на класирането на отговорите:

Справедливото заплащане постоянно ще бъде от решаващо значение, се отбелязва в отчета.

Една изненадваща констатация е, че „ 57% от експертите по AWS на свободна процедура биха обмислили прекосяване към непрекъсната, щатна работа “, споделя Джеймс Лойд-Тауншенд, ръководител и основен изпълнителен шеф на Jefferson Frank. „ Светът на договорната работа преди е бил обсъждан като толкоз доходоносна екосистема, че изоставянето ѝ изглеждаше немислимо. Онези, които желаят да привлекат експерти за непрекъснато, могат евентуално да наемат от нови пулове от гении “.

3 съвета за задържане на механически експерти

Задържането на ИТ личния състав е проблем, който обгръща всички позиции и всички промишлености, съгласно Лойд-Тауншенд. Тъй като софтуерните експерти „ … исторически постоянно са били доста търсени, то в случай че актуалният им шеф не може да предложи това, което желаят, има огромен късмет някой различен да е подготвен да го предложи “, разясни Лойд-Тауншенд. „ Макар че този баланс на силите се изравни през последните 12-18 месеца, въпреки всичко културата на експертите, които не се опасяват да продължат напред, с цел да развият кариерата си, се резервира “.

Другите съществени аргументи, заради които софтуерните експерти напущат, попадат в три категории: прогрес, цел и работна просвета. Предприятията ще би трябвало да съживят тези детайли с вярата да запазят своя софтуерен гений, се споделя в отчета.

Съвет за задържане №1: кариерно израстване.  Техническите експерти желаят да виждат пред себе си ясни пътища за развиване и кариери, които да им дадат повече тласък да останат в бизнеса в дълготраен проект. Това би трябвало да включва изясненост по отношение на новите отговорности и начинания на всеки стадий, с цел да се избегне рискът работата да стане прекомерно рутинна или чиновниците да се усещат като незадоволително употребявани, съгласно отчета.

„ Ясният кариерен път значи бистрота по отношение на това, от което един експерт се нуждае, с цел да направи идната стъпка в кариерата си с вас “, изясни Лойд-Тауншенд. „ Вместо да се раздават покачвания без никаква изясненост по отношение на процеса, нужно е да се подсигурява, че хората знаят тъкмо какво се изисква от тях, с цел да напреднат “.

Това може да включва опит в съответна област на дадената технология или пък развиване на меки умения като ръководство на планове или представяне. Важното е мениджърите да знаят какво се изисква от чиновниците, с цел да се придвижат нагоре по стълбата, и самите чиновници да са наясно с нужните стъпки. Това „ …дава доста по-голям късмет човек да предприеме тези стъпки с вас, в сравнение с да се пробва да реализира задачите си другаде “, сподели Лойд-Тауншенд.

Съвет за задържане № 2: ИТ експертите желаят да бъдат на върха. Организационната цел в никакъв случай не е била по-важна. Професионалистите желаят да се усещат ангажирани и свързани с това, което се прави в организацията. От значително значение е да се направи по този начин, че даденият бизнес е в крайник с развиването на съответната сфера – защото софтуерните експерти нормално желаят да бъдат на върха.

Съвет за задържане №3: благоденствие. Прегарянето остава сериозна тематика в технологиите, съгласно изследването. Трябва да се предизвиква здравословна просвета на работното място, която регистрира салдото сред професионалния и персоналния живот и равнищата на стрес.

Лойд-Тауншенд предложи на работодателите да се уверят, че „ … похвалите са забележими в ИТ отделите. Имейлът с „ Браво “ за добре свършена работа постоянно е прекрасен, само че поздравлението по време на полемика с огромен кръг сътрудници постоянно е по-вдъхновяваща и мотивираща. Не по-малко значимо е да се изясни на другите по какъв начин работата на дадения човек има значение като част от по-голямата картина в съответния бизнес.

Подходът следва да бъде заложено на равнище водачество. Ясното и добре комуникирано възприятие за цел и траектория на компанията – и за ролята на всекиго в напредъка – въвличат чиновниците и това въздейства позитивно на личния състав в целия бизнес.

Допълнителни стъпки, които фирмите могат да подхващат

Наред с всичко изброено има и други стъпки за основаване на възприятие за ангажираност, комфорт, благоденствие. Например, някои компании оферират на екипите си дни за доброволчество, като по този начин разрешават на чиновниците да допринесат за локални планове и дела. Това дава на хората ”…усещане за цел и че компанията оказва помощ на хората да създадат нещо, което в действителност има значение, ” споделя Лойд-Тауншенд.

Методика

Констатациите се основават на анкета измежду 607 механически експерти, работещи в AWS, Salesforce, Microsoft 365, Azure и бизнес приложения, както и в NetSuite.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР