Възмутени граждани, потребителски и професионални организации изразяват отрицателното си становище

...
Възмутени граждани, потребителски и професионални организации изразяват отрицателното си становище
Коментари Харесай

Смяната на водомера с дистанционен става задължителна и плащате данък водомер

Възмутени жители, потребителски и професионални организации показват негативното си мнение против вкарването на постоянна  съставния елемент, която ще се дължи и при нулево ползване на вода. Наричат смяната " налог на мафията ".

Тя ще се прибавя към променливата цена за доставка, отклоняване, филтриране, чийто размер отразява употребените кубици, и ще се дължи всеки месец. Хората я нарекоха " такса водомер “. Въвеждането на двукомпонентната е препоръчана от служебното държавно управление в промени на Закона за ВиК услугите.

Под него са изредени получените до момента мнения на отговорни  институции, на потребителски и професионални организации и  на жители, твърди " Телеграф “. На 10 юли, в средата на другата седмица, изтича срокът на публичното разискване, обобщаване на предложенията и внасянето на проекта  за приемане в Народното събрание.   

Постоянната част от цената на водата би трябвало да се заплаща за всеки парцел без значение дали използва или не вода поради построения до него тръбопровод и опцията при отваряне на крана в жилището да потече вода.

" А какво ще се случи с тези хора, които не живеят в България? В пандиза ли ще ги вкарат за това, че не живеят в България, и не са си платили налог " рекет “ на мафията? Или ще им продадат жилищата със съдия-изпълнител “, пита Я. Цветанов. В плана се предлага въвеждане на закрепен съставен елемент на цената за достъп до ВиК услугите, без да е конкретизирано на каква основа ще се дефинира този съставен елемент, разяснява доцент доктор инж. Галя Бърдарска от  съдружие " Глобално партньорство по водите - България “.

Тя заяви, че " според от размера на непрекъснатата част от цената може да се чака част от потребителите да се изключват от мрежата, с цел да не заплащат тази такса, когато отсъстват “.

В своето мнение КЕВР не отхвърля цената на ВиК услугите да бъде двукомпонентна и да има закрепен и изменчив съставен елемент, само че трябвало да бъде разисквано на експертно равнище по какъв начин да наподобява. Комисията  счита, че би трябвало да се обезпечат водни помощи на хората по Закона за обществено подкрепяне, т.е. по 2,8 кубика на член от семейството. КЕВР е срещу изваждането на регулатора от комисията.

Проектът изисква при промяна на водомера новият апарат да бъде наложително отдалечен. Това в допълнение ще натовари  финансово притежателите, разясняват специалисти. Не е решен един от огромните проблеми в постройките етажна благосъстоятелност - отчитането и разпределението на така наречен общо ползване.

Законът ще вмени контролни функционалности на водния регулатор и ще могат да му се оплакват от ВиК услугите. Но по едно и също време ще могат да подават иск и в съда, като не е конкретизирано за какви случаи да търсят подпомагане от регулатора.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР