Възможното живо лице на най-известната мумия в Перу, тийнейджърка от

...
Възможното живо лице на най-известната мумия в Перу, тийнейджърка от
Коментари Харесай

Експерти възстановяват лицето на тийнейджърка от инките, пожертвана преди повече от 500 години в Перу

Възможното живо лице на най-известната мумия в Перу, тийнейджърка от инките, пожертвана в обред преди повече от 500 години на върха на Андите, беше разкрито във вторник.

Изработеният от силикон бюст изобразява млада жена с ясно изразени скули, черни очи и загоряла кожа.

Произведен от екип от полски и перуански учени, които са работили с шведски ваятел, специализирал в лицеви реконструкции, то беше показано на гала в Музея на светилищата на Андите на Католическия университет Санта Мария в Арекипа.

" Мислех, че в никакъв случай няма да схвана по какъв начин е изглеждало лицето й, когато е била жива, “ сподели Йохан Райнхард, американският антрополог, който откри мумията, известна като „ Хуанита “ и „ Ледената госпожица на инките “.

Райнхард откри мумията през 1995 година на надморска височина от повече от 6000 метра (19 685 фута) върху покрития със сняг вулкан Ампато.

„ Сега 28 години по-късно това стана действителност с помощта на реконструкцията на Оскар Нилсон “, сподели той.

Нилсон, шведски археолог и ваятел който е профилиран в 3D лицеви реконструкции на антични хора, сподели на Асошиейтед прес в имейл, че са му лишили „ към 400 часа работа “, с цел да моделира лицето.

Дагмара Соха, полски биоархеолог в Университета на Центърът за проучване на Андите във Варшава сподели на церемонията, че първата стъпка в постигането на лицето на Хуанита е била „ да се получи имитация на черепа “. " бяха употребявани в реконструкцията на лицето, се споделя в изказване на университета.

Според антропологични проучвания Хуанита е била принесена в жертва сред 1440 и 1450 година сл. Хр., когато е била на възраст сред 13 и 15 години. Тя беше висока 1,40 метра (55 инча), тежеше 35 кг (77 паунда) и беше добре хранена.

Вероятната причина за гибелта е мощен удар в десния тилен лоб, съгласно откриватели от Джон Хопкинс Университет, който извърши компютърна томография.

Райнхард, който е разкрил повече от 14 човешки жертвоприношения на инките високо в Андите, в това число три деца в ледена яма на аржентинския вулкан Llullaillaco, сподели, че учените са изследвали аспекти на Хуанита живот, като нейната диета и предметите, открити до нея.

" Тези открития ни помогнаха да разберем по-добре нейния живот и културата на инките ", сподели той. „ Сега можем да забележим по какъв начин в действителност е изглеждала, което я прави още по-жива. “

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР