Възможността за скорошна смяна на състава на Комисията за защита

...
Възможността за скорошна смяна на състава на Комисията за защита
Коментари Харесай

Вендета, игра на тронове, комисия за картелите. Как парламентът пропука бетона около шефовете в КЗК

Възможността за скорошна промяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) мина първо четене в пленарна зала в четвъртък.

Дискусията по гласуването на измененията мина през цветущи обвинявания за вендета, че промените се вършат, с цел да бъдат назначени избрани хора, близки до властта. И продължиха със заигравки с името на комисията. От Има Такъв Народ показаха, че сега България има Комисия за отбрана на картелите, а не Комисия за защита на конкуренцията. Мандатът на сегашните членове на Комисия за защита на конкуренцията беше повишен, преди парламентарните избори през април 2021 година Председател на Комисия за защита на конкуренцията е Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Ненкова бе и заместник-кмет на София по времето, когато някогашният министър председател Бойко Борисов беше столичен кмет.

Смените идват макар " срещу " от ГЕРБ и Движение за права и свободи

Депутатите одобриха на първо четене корекция, която връща периода на мандатите на управлението на комисията от 7 на 5 години. Проектът бе признат със 141 гласа " за ", 67 " срещу " и 1 " въздържал се " от " Продължаваме Промяната ". Подкрепата пристигна от всички ръководещи партии и от “Възраждане”. Очаквано, срещу бяха ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Поправките резервират броя на комисарите на 7, само че зам.-председателите на ведомството стават от един - двама. От ръководителя още веднъж ще се изисква да е правист с най-малко 10 години стаж. Двамата му заместници би трябвало да имат най-малко 7 години стаж и да са магистри.

От вендета до игра на тронове

Александър Иванов (ГЕРБ-СДС) съобщи, че ГЕРБ няма да поддържат законопроекта, тъй като наподобява само на “някакъв вид вендета”. Иванов стартира изказванието че мандатът на комисията през 2021 година е продължен в сходство с европейска инструкция. Той уточни, че мандатът на комисията изтича след една година и попита каква е тази припряност.

Мигновено му отговори Екатерина Димитрушева ( " Продължаваме Промяната " ), че няма никакво условие в европейското законодателство за съответен период на мандата на органите, които се грижат в страните членки за защита на конкуренцията. По думите ѝ по-краткият мандат се откроява и като по-добра процедура в Европейски Съюз. “Връщането на петгодишния мандат е стъпка към връщане на нормалността и е една добра практика”, съобщи тя.

Мартин Димитров от Демократична България сподели, че би трябвало да има резистентност на мандатите, само че това е тъкмо противоположното - корист с това предписание, тъй като предходните ръководещи не са имали право незабавно да повдигнат същите хора в Комисия за защита на конкуренцията за нов мандат и с цел да заобиколят това, са удължили мандата им.

" През 2020 година какъв брой претърсвания на място са направили Комисия за защита на конкуренцията?”, попита риторично той. И отговори - една инспекция са направили тези хора и изясняват това с Covid.

“Как да хванеш картели, корист с господстващо състояние без инспекции на място? Единственият ти вид е някой да пристигна самичък да се съобщи ", разяснява Димитров.

" Комисия за защита на конкуренцията беше превърната от тях (ГЕРБ- б.а.) в комисията за отбрана на картелите ", съобщи той. " Така че целият писък тук е за какво нашите хора, които покровителстваха нашите бизнеси и трансфораха страната в голям картел, би трябвало да бъдат махнати. Защото са нездравословни ", сподели Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Крум Зарков ( " Българска социалистическа партия за България " ) разяснява, че " играта на тронове в българската политика постоянно се трансформира в игра на мандати ". Ефективна и самостоятелна ли е Комисия за защита на конкуренцията е, за жалост, риторичен въпрос, затова този закон е нужен и би трябвало да бъде признат, съобщи той. Нека да приемем този законопроект и да създадем в действителност примерна процедура за номинация и избор на качествени, самостоятелни и приети специалисти, прикани Зарков.

На ръба на абсурда

В последните две години регулаторът блесна с извънредно непоследователните си решения по основни покупко-продажби, които един път стопира, а различен път пуска и безусловно се движи по ръба на абсурда.

Скоростно бе утвърдено да вземем за пример. В предишното Комисия за защита на конкуренцията спря придобиването на " Нова телевизия ", когато претендент покупател бе притежателят на " Теленор " Петр Келнер. Мотивът бе " господстващо състояние, което може да бъде засилено ". Когато братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха същата телевизия през компанията си " Адванс Медия ", заплаха от господстващо състояние към този момент нямаше.

Драматични обрати имаше и около. Сделката финално бе утвърдена от антимонополната комисия през ноември 2020 година Точно година преди този момент обаче Комисия за защита на конкуренцията не разреши на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с претекста, че може да придобие господстващо състояние на енергийния пазар. През юли 2020 година обаче Административният съд София отхвърли постановената от Комисия за защита на конкуренцията възбрана поради позволени груби нарушавания и принуди антимонополния орган да се произнесе отначало. Този път решението бе позитивно.

Комисията наложи и санкция от 124 590 лева на веригата за детски играчки " Хиполенд " директно след огромните митинги в центъра на София против държавното управление на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев преди 2 години. Конкретно, глобата пристигна след " Великото национално въстание " на 2 септември 2020 година, когато притежателят на " Хиполенд " Мариан Колев се възмути обществено от полицейското принуждение. Той описа, че двамата със сина му са били напръскани от полицията със спрей по време на митингите.

Първо съдът анулира тази санкция, само че.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР