Възможността за пътуване във времето e вълнувала хората в продължение

...
Възможността за пътуване във времето e вълнувала хората в продължение
Коментари Харесай

Не, не е възможно да пътуваме във времето като летим много бързо

Възможността за пътешестване във времето e вълнувала хората в продължение на стотици години, вдъхновявайки безчет книги и филми. Способността да се движим освен през космоса, само че и в предишното или бъдещето би отворила безчет благоприятни условия за човечеството.

Но теоретично въобще допустимо ли е пътуването във времето? В истинския филм за Супермен от 1978 година, той се връща във времето, като лети по целия свят по-бързо от скоростта на светлината. Това е необикновено бързо – скоростта на светлината е малко под 300 000 км в секунда!

Досега даже не сме се доближили до тази скорост, най-бързият основан от индивида обект, галактическа сонда, е пътувал единствено със 150 км в секунда.

Ако реализираме верния софтуерен прогрес, теоретично допустимо ли е да пътуваме по-бързо от скоростта на светлината и по този метод, сходно на супермен, да пътуваме във времето?

Ето какво мислят по въпроса „ Възможно ли е пътешестване във времето, като се движим по-бързо от скоростта на светлината? “ някои специалисти по астрофизика, астрономия и физика.

Преживяваме ли времето по друг метод, когато пътуваме със скорост?

Теорията на относителността на Айнщайн дефинира, че времето не е универсално – то е релативно. Експериментът Hafele-Keating от 1971 година открива, че часовник, летящ на аероплан, движещ се с най-висока скорост, изостава от часовниците, които са останали на земята.

Съвсем неотдавна беше открито, че точните атомни часовници работят с разнообразни скорости, когато единият се реалокира по отношение на другия. Това събитие се назовава „ разширение на времето “.

Д -р Шон Мат, специалист по астрономия и астрофизика от Университета в Ексетър във Англия, споделя: „ Ако човек пътува покрай скоростта на светлината, времето се държи по друг метод, в сравнение с сме привикнали, и по този метод човек може да продължи напред във времето по-бързо от останалите. Така че теоретично е допустимо да се пътува към бъдещето, само че човек не може да се върне обратно в предишното. „

Възможно ли е да се пътува по -бързо от скоростта на светлината?
Всички специалисти са съгласни, че не е допустимо да се пътува по -бързо от скоростта на светлината, това също е посочено в теорията на Айнщайн.

Д -р Ерик Титли, специалист по астрономия и астрофизика от университета в Единбург, изяснява: „ Ясно е, че нито един обект или информация не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината. От външна позиция всяка спомагателна сила, добавена към тялото, с цел да доближи то и да премине скоростта на светлината, просто асимптотично го форсира до скоростта на светлината. „

„ Асимптотично “ в тази ситуация значи, че нещо става все по-близо до скоростта на светлината, само че в никакъв случай не я доближава.

Нито един обект не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината, тъй като когато обектите пътуват по-бързо, те стават по-тежки. Следователно единствено светлината може да се движи със скоростта на светлината – тъй като тя няма маса.

Пътуването със скорост може да промени вашето прекарване във времето, само че пътуването във времето, като пътувате по-бързо от скоростта на светлината, за жалост не е допустимо, заключават множеството учени.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР