Възможността Домът на Пловдивската опера да бъде на мястото на

...
Възможността Домът на Пловдивската опера да бъде на мястото на
Коментари Харесай

Фондация “Дом за Пловдивската опера“: Идеята за сграда в Панаира е чудесна

„ Възможността Домът на Пловдивската опера да бъде на мястото на една от панаирните покои е чудесна. Немалка част от пловдивчани показаха, че точно там е уместно да се издигне представителна постройка на музикалната институция. Въпросът е, че разговорът по тази тематика би трябвало да се води от Община Пловдив или Министерство на културата ”, разяснява ръководителят на фондация „ Дом за Пловдивската опера ” инж. Любозар Фратев след въпрос на кореспондент на медията ни.
Прочетете още
Той напомни, че този вид е обсъждан преди години след предложение на Вежди Рашидов. Идеята бе потопена в политически престрелки и пропадна. Възроди се предходната година, когато  Георги Гергов насочи предложение към Общинския съвет, че в случай че придобие акциите на Община Варна в Пловдивския панаир, той ще даде 6 декара терен за постройка на Операта. Тези дни стана ясно, че макар напъните на пловдивската общност,  бизнесменът е спечелил правосъдните борби и ще усили капитала на взаимното акционерно сдружение с Община Пловдив „ Пълдин туринвест ” с акциите на панаира от Варна.

„ Ние не сме наясно дали ще е настоящо това предложение. Засега гледаме на него като на пожелателно желание.  Иначе мястото е идеално ”, разяснява членът на управителния съвет на „ Дом за Пловдивската опера ” арх. Илко Николов.

Ръководството на фондацията се срещна с публицисти, с цел да регистрира всички дейности, които е подхванало през последните 7 години и три месеца, с цел да осъществя две цели – ремонта и реконструкцията на Концертна зала и построяването на постройка за Операта.

„ Нашата идея бе подкрепена от 15 000 пловдивчани.  През цялото време сме написали 63 писма до Община Пловдив, Общинския съвет, Министерствата на културата и финансите, Министерски съвет, Народното събрание, президента на Република България, Европейската комисия. Срещали сме се стотици пъти с представители на другите институции, дали сме 8 конференции ”, разяснява Любозар Фратев.

Той акцентира, че за цялото това време най-накрая на последната сесия на Експертния съвет за устройство на територията се вижда светлина в тунела, откакто членовете са вписали в протокола, че постройка на Пловдивската опера на терена настрана от Партийния дом е допустима.

„ Започнахме с предлагането са изграждане на постройка, импортирано в Общинския съвет. После подписахме Меморандум за партньорство с Държавна опера-Пловдив.  Последваха три неосъществени решения на Общински съвет, който даде единодушие да бъде издигната постройката, отреди имота под Партийния дом за тази цел и не разгласи конкурс за обемно-пространствено решение.  Последваха две взаимоизключващи се решения на Общински съвет зза приемане, а по-късно за връщане на 10% от акциите на Международния панаир и да се отреди имот в югозападната част – концепция на Вежди Рашидов и кмета Иван Тотев. Това докара до изработването на идейна архитектурна разработка на арх. Илко Николов за постройка на пл. „ Централен ”1.  През целия този интервал си кореспондирахме с петима министри на културата – без необикновен резултат като се изключи проф. Велислав Минеков.  По негово време подписахме тристранния меморандум за създаване на постройка на Пловдивската опера сред фондацията, Министерство на културата и Община Пловдив ”, сподели Фратев.

Арх. Илко Николов показа последната идейна архитектурна разработка  и изясни, че всички наставления на Експертния съвет по устройство на територията са взети поради и следва след приемането на протокола от последното съвещание, да бъде направена схема предложение за частична смяна на Общия организационен проект за въпросния имот.

„ Според в този момент настоящия Общ устройствен план на мястото се позволява 50 % застрояване и кинт 2. След преотреждането теренът ще бъде за просвета и вяра и се позволява 80% застрояване и кинт 2,5. В моя абстрактен план е 84 % – с промяна като понижаване на залата от 1000 на 800 места и още някои други дейности, ще понижим размерите ”, сподели Николов. Той акцентира, че не вижда причина Националният институт за недвижимо културно завещание да не утвърди смяната в Общ устройствен план.

В случай, че съгласуването не мине, от фондацията ще предложат на кмета на Пловдив да се сътвори работна група с представители на институции, общински съветници и съсловни организации, които да посочат най-подходящото място за постройка на операта.

„ Важно е да предизвикваме срещи с представители на изпълнителната и законодателната власт, с президентството идеята „ Дом за Пловдивската опера ” да стане народен план ”,каза Мариана Чолакова.

Следващата стъпка е обезпечаването на 300 000 лева от Министерство на културата за оповестяване на интернационален архитектурен конкурс, нещо, което бе дадено от министър Минеков.

От фондацията регистрираха и активността си във връзка със ориста на рушащата се Концертна зала.

„ Подготвихме техническо задание за ремонта и по всякакъв начин съдействахме за правенето на публичната поръчка. Под нашия напън беше обезпечено финансиране от 10 млн. лева.  Съдействахме да осъществяването на спомагателните условия на Министерство на културата за даването на общинската част от парцела ”, описа инж. Фратев. Той добави, че публичната поръчка още е отворена и не е разгласен реализатор.

„ Тепърва ще работим и по двете дела и се нуждаем от социална поддръжка ”, разгласи на финала Мариана Чолакова.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР