Възможността държавите членки на ЕС да въвеждат намалени ставки на

...
Възможността държавите членки на ЕС да въвеждат намалени ставки на
Коментари Харесай

МФ: Намалените ставки на ДДС вървят към премахване до 2030 г.

Възможността страните членки на Европейски Съюз да вкарват понижени ставки на Данък добавена стойност за избрани артикули или услуги като храни, медикаменти, туризъм, памперси и фитнеси е напът да отпадне до 2030 година

Това предизвести депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание служебният финансов министър Асен Василев, който сподели, че тематиката е обсъждана през юли на съвещание на финансовите министри на Европейски Съюз (ЕКОФИН).

Според него в този смисъл въвеждането на нови диференцирани ставки, за което са импортирани куп оферти от парламентарните групи, " не е доста подходящо ". " При състояние че политиката на Европейски Съюз е до 2030 година всички диференцирани ставки да бъдат отстранени, няма да бъде добра процедура България да вкара нови ", сподели Василев.

С това той продължи поредната политика на Министерството на финансите да не позволява въвеждането на разнообразни ставки на налога. Към края на третия си мандат държавното управление на ГЕРБ позволи пробив по тази тематика, откакто някогашният министър председател Бойко Борисов персонално разпореди въвеждането на по-ниски ставки за ресторантьорите макар несъгласието на тогавашния финансов министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. В резултат депутатите на Борисов вкараха ставка от 9% за ресторантьорските и кетъринг услуги, в това число доставката на храна за у дома, продажбата на книги, детски храни, памперси и бебешки хигиенични продукти, автобусните туристически екскурзии и услугите за прилагане на спортни уреди.

Намалението на ставката от 20% на 9% за всички тези артикули и услуги обаче е в действие до 31 декември 2021 година и в случай че не бъде удължено, данъкът още веднъж ще се усили до 20%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР