Възможността да се гласува, ако си на почивка е само,

...
Възможността да се гласува, ако си на почивка е само,
Коментари Харесай

Ще можем да гласуваме и по време на ваканцията си

Възможността да се гласоподава, в случай че си на отмора е единствено, в случай че си регистриран по сегашен адрес. Много хора ще са на отмора по време на парламентарните избори и получихме доста запитвания. Това съобщи заместник-председателят и представител на ЦИК Росица Матева в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

" Има опция за регистрация по сегашен адрес и в хотели. Все още има задоволително време да се съобщи това. Хубаво е районният министър да вземе решение по въпроса за актуализацията на описите ", уточни тя.

" Времето ни е доста малко. Още с встъпването ни в служба започнаха да изтичат периоди. Имаме потребност от повече техническа помощ за разработване на документите, би трябвало ни подпомагане и за изработването на софтуера за машините за гласоподаване в чужбина, както и за разяснителната акция ", призна зам.-председателят на ЦИК.

Росица Матева увери, че ще се плануват всички вероятни разновидности за инспекции, с цел да не се позволява гаф, като този във Велико Търново, където беше въведена сбъркана листа.

" Хартиени бюлетини ще се употребяват в секциите, в които възникне механически проблем с машините ", уточни тя.

" Актуализирането на изборните описи е дълъг развой, който нямам по какъв начин да се случи преди избори. ЦИК не е обсъждала този проблем. Има случаи, при които български жители без персонални документи или нямат адресна регистрация, са отписани от изборните описи. Когато се подаде заявление от български жител, че ще гласоподава в чужбина, той се заличава от изборните описи. Ако в деня на изборите реши да гласоподава в страната, той се прибавя ", изясни представителят на ЦИК.

На въпрос дали жители с изтекли персонални карти, ще могат да гласоподават, Матева съобщи: „ Ще могат да гласоподават жителите с изтекли документи след 13 март и в случай че изборите са в епидемиологична конюнктура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР