Възможността да се даде име на нов модел автомобил/електромобил е

...
Възможността да се даде име на нов модел автомобил/електромобил е
Коментари Харесай

Защо имената на моделите на електромобилите са толкова лоши?

Възможността да се даде име на нов модел автомобил/електромобил е скъпа – упражнение за милиарди долари с евентуална дълготрайност от десетилетия. Много модели коли имат имена, които се употребяват от над 20 години, даже когато главният модел се е трансформирал.

Porsche 911 е показано през 1965 година, 1 година откакто Toyota показва първата си Corolla. Дебютирайки през 1934 година, Chevrolet Suburban е емблема в Съединени американски щати.

През последните няколко години този обред се разраства с цялостна мощ. Производителите на коли се надпреварват да електрифицират продуктовите си линии и пускат на пазара нови коли с темпове, невиждани от десетилетия.

Захранваното с ток шофиране предлага по-чист, по-тих и в последна сметка по-евтин метод за пътешестване – блян, който ръководителите на марките би трябвало да трансфорат в голям брой привлекателни имена на нови електрически автомобили, само че това несъмнено не върви добре.

Вземете за образец Toyota. Компанията усъвършенства електрическите автомобили от края на 90-те години на предишния век, като най-после показа първия си напълно електромобил за всеобщия пазар през предходната година. Моделът? bZ4X.

„ bZ “ значи „ beyond zero “, или оттатък нулевите – в тази ситуация излъчвания, „ 4 “ се отнася до задвижването на четирите колела, а „ X “ значи кросоувър.

За да не остане по-назад, Honda разгласи, че вторият ѝ електромобил ще бъде прочут като e:Ny1, залагайки на привлекателността на двоеточието.

При Jaguar на лидера може да му бъде елементарно да допусна, че електрическата алтернатива на марката е E-Pace, само че този модел има бензинов мотор. Електрическият модел е I-Pace.

Никой не би могъл да упрекне почитател на VW, че е объркал ID.4 – електромобил с форма на SUV с ID Buzz, модифициран модел на на емблематичния за хипи епохата T1 Transporter, която го вкарва в ерата на електрическите транспортни средства.

„ Честно казано, доста от тези имена просто са малко допълнително. Всички се пробват да се преборят. “

казва Дейвид Плачек, създател на Lexicon Branding, който е оказал помощ за името на Lucid, Subaru Outback и Honda Ridgeline

Плацек споделя, че едно отлично име на артикул би трябвало да дава отговор на три условия: То би трябвало да бъде запаметяващо се, удивително и характерно в своята категория.

Много от новите имена на моделите на електрическите автомобили не съумяват да се оправят с това. Те или се придържат прекомерно покрай традицията, с цел да се усещат забележителни, или се стремят толкоз доста да се отличават, че не се запомнят.

Никой не споделя, че да се даде име на автомобил е елементарно или че това е неповторимо за електрическите транспортни средства (вижте: Daihatsu Naked, Ford Probe и Studebaker Dictator).

Името на моделът на автомобила може да има по-малко значение за потребителите, в сравнение с цената, гамата, характерностите и естетиката му, само че като упражнение по маркетинг, множеството неприятни имена на модели електрически автомобили съставляват пропусната опция.

Само погледнете Tesla: Компанията може и да не е съумяла да изпише „ SEXY “ с четирите си модела, както е било планувано – „ Model E “ е запазена марка на Ford 6 години преди Илън Мъск да пусне своя седан, само че опитът е бил колкото запаметяващ се, незабравим и друг, толкоз и юношески.

В някои случаи днешните имена на модели електрически автомобили акцентират и разминаването сред научноизследователската и развойната активност и продуктовото обмисляне. Почти всеки авто производител си е сложил упорит график за цялостно прекосяване към електромобили/

Съществуват и имена, които стават все по-сложни за схващане, като се прибавят букви или стават все по-неясни с увеличението на разновидностите.

Audi започва своя основополагащ електрически автомобил като „ E-tron “ – задоволително рационално – само че в този момент има голям брой E-tron-и, в това число истинския и доста друг E-tron GT.

Mercedes също направи сходна неточност. Електрическите модели на компанията включват EQS, EQA, EQB и EQE, както и EQS SUV, EQB SUV и EQE SUV. В най-високия клас Mercedes предлага и AMG. Никой не желае да кара азбучна салата.

В същото време подразделението на Volvo Polestar употребява метода на iPhone: Първият автомобил на компанията беше 1, в този момент има 2, а скоро ще се появи и 3.

Най-добрите имена на модели електрически автомобили евентуално не са акроними или комбинация от букви – те са свежи, нови и занимателни за изговаряне.

General Motors пое по този път със своите Chevrolet Bolt и Cadillac Lyric. Името Ioniq на Hyundai се вписва добре. Lucid има своите Air, Fisker – Ocean, а Subaru – Solterra.

Ariya на Nissan се твърди, че е редуциране на санскритската дума за доблестен или удивителен. Taycan на Porsche е неповторим избор, само че също по този начин провокира асоциации с неосезаем звяр от джунглата.

През идващите години ще има още благоприятни условия за възстановяване на актуалните имена на моделите електрически транспортни средства.

Дотогава благодарете на Toyota, които показаха „ Prius “, което 25 години по-късно към момента звучи добре. Жалко, че този екип не беше наоколо, с цел да ни избави от bZ4X.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР