Възможността България да влезе в еврозоната през 2025 година е

...
Възможността България да влезе в еврозоната през 2025 година е
Коментари Харесай

Икономистът Юлиан Войнов: Основният проблем в България е корупцията

Възможността България да влезе в еврозоната през 2025 година е изцяло реалистична. Основният въпрос, който стои пред страната сега, е дали ще покрием инфлационния аршин до края на годината, с цел да може да желаяме ексклузивен  конвергентен отчет. Това сподели икономистът Юлиан Войнов в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ .

По думите му това, че от една страна инфлацията доста съществено се забавя, а въпреки това, че най-вероятно ще успеем да влезем в границите на 3% бюджетен недостиг, прави вероятностите за влизане на България в еврозоната много реалистични.

Според икономиста това, на което би трябвало да се обърне внимание, е не толкоз стягане на финансите на страната, а поощряване на икономическия напредък в страната, като за него това е проблем на цяла Европа. Фокусът към понижаване на задълженията и бюджетните дефицити като съществена икономическа политика, обусловена от това, че Европа се концентрира да резервира статуквото такова, каквото беше преди финансовата рецесия, не е вярна политика, изясни още той: " Това, в което би трябвало да се съсредоточат Европейски Съюз и обособените страни е увеличение на растежа, понижаване на регулациите, привличане на вложения и привличане на външни компании. “

Според Юлиан Войнов сега се намираме в една среда на изменена икономическа парадигма на целия Европейски съюз, където бюджетната консолидация, фискалната консолидация, битката с задълженията не е извадена пред скоби, а по-скоро се гледа тази битка с високите задължения да не пречи на икономическия напредък.

За него главният проблем в България е корупцията, което неизбежно води до отлив на огромни вложения и вложители от страната ни. " Не може в една страна, където корупцията на такова отчайващо високо равнище, ендемична корупция, както се загатва в националните отчети, да чакаме, че ще влязат вложения. И до момента в който не се оправим с този проблем, каквито и опити да вършим за икономическа политика, за разрешаване на демографските проблеми, за решение на пенсионната промяна или здравната промяна, те няма да доведат до позитивни резултати, “ безапелационен е той.

Добрият вид съгласно него за България е, в случай че в действителност съумяваме да се преборим с корупцията и да изпълним правосъдната промяна, да влезем в еврозоната и Шенген, " тъй като това автоматизирано значи доста по-големи вложения, доста по-голям напредък на стопанската система, доста по-високи приходи. За тази цел на България е нужно постоянно държавно управление, което да има сериозна необятна парламентарна поддръжка, което да схваща проблемите на страната и което да работи за тяхното решение. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР