Възможностите за цифровизиране на строителната индустрия в България са обсъдени

...
Възможностите за цифровизиране на строителната индустрия в България са обсъдени
Коментари Харесай

Създаване на дигитален хъб в строителството обсъдиха КСБ и Мария Габриел


Възможностите за цифровизиране на строителната промишленост в България са разисквани през днешния ден на работна среща на управлението на Камарата на строителите в България (КСБ) и еврокомисаря по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел, тъобщи Агенция Фокус по информация на пресцентъра на КСБ.

„ Искам да благодаря на комисар Габриел за опцията да организираме тази среща и да начертаем опциите за бъдещо партньорство “, съобщи при започване на срещата ръководителят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „ Дигитализацията на бранша е измежду главните цели на КСБ “, показа инж. Любомир Качамаков, член на ИБ и на УС на Камарата и вицепрезидент на Европейската федерация на строителната промишленост - FIEC. Той уточни, че за разлика от някои европейски страни, в България за сектора тематиката е нова и че се работи за популяризацията й измежду строителните компании.

Инж. Качамаков осведоми, че през годината Областното посланичество на КСБ в София е провело поредност от семинари, които са били с устременост да разяснят изгодите от въвеждането на BIM технологиите и цифровизацията. Той акцентира, че Камарата желае да помогне в тази посока на своите членове, надява се да получи поддръжка и от страна на страната и търси финансиране за нужните действия.

От своя страна комисар Мария Габриел благодари на управлението на КСБ за поканата за среща. Тя показа, че едвам под 9% от бранш „ Строителство “ в Европа са цифровизирани. Еврокомисарят изясни, че опциите това да се промени са посредством финансиране от страна на стратегия „ Хоризонт 2020 “ (Хоризонт „ Европа “ за новия програмен период) или посредством основаване на цифрови иновационни хъбове. Мария Габриел уточни, че за интервала 2021 – 2027 година Екологичен потенциал е одобрил нова стратегия в региона на цифровите технологии за Европа (Digital Europe), която разполага с бюджет от 9,2 милиарда евро.

Основната цел на програмата е да се направи по този начин, че цифровата промяна в Европа да бъде от изгода за жителите и предприятията. Тя ще даде опция да се влага повече в цифровата стопанска система и цифровото общество. „ Средствата по програмата ще се влагат в цифрови умения, изкуствен интелект, киберсигурност и цифрови иновационни хъбове “, осведоми Габриел.

Ръководството на КСБ и еврокомисар Габриел се договориха да работят за основаването на профилиран цифров хъб, който да търси опциите за цифровизиране на строителната промишленост в България. Една от главните му задания ще е в него да работят в тясно съдействие всички заинтригувани страни - КСБ, представители на локалната власт, на университетите, на частния бранш и неправителствени организации. Новата конструкция ще търси партньорство и с други сходни европейски и международни структури.

От страна на КСБ в работната намира се включиха и инж. Христо Димитров, зам.-председател на УС на КСБ и ръководител на Областното посланичество на КСБ – Варна, инж. Благой Козарев, член на ИБ и на УС, Любомир Пейновски, член на УС, изп. шеф на КСБ инж. Мирослав Мазнев, шефът на дирекция „ Организационна политика “ Димитър Копаров и Ренета Николова, пълномощник и основен редактор на в. „ Строител “ и ПР на КСБ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР