Възможно най-скоро ще подготвим и внесем искане за отстраняването на

...
Възможно най-скоро ще подготвим и внесем искане за отстраняването на
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Възможно най-скоро ще поискам отстраняването на Гешев

Възможно най-скоро ще подготвим и внесем искане за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. " Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова на брифинг по отношение на решението на Конституционния съд, което пояснява, че министърът на правораздаването има това пълномощие.

" Това е една от значимите гаранции против капсулирането на правосъдната власт. В резултат на разбор на дейностите и бездействията на основния прокурор ще стартираме процедура ", съобщи Йорданова.

По думите й значима последица от решението на Конституционен съд е, че Висшият правосъден съвет би трябвало да прегледа всъщност настояването на правосъдния министър.

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев добави, че във ведомството има сигнали от жители и юридически лица " за избрани дейности на Иван Гешев, че в качеството си като основен прокурор е уронил престижа на правосъдната власт. Работим по тези сигнали, преценяме деликатно кои заслужават да бъдат отнесени на вниманието на пленума на правосъдния съвет ", съобщи Дечев.

В отговор на Гешев, който счита, че против него се води политическа офанзива, Йорданова сподели: " Ние като Министерство на правораздаване ще подготвим съответни обстоятелства и условия за уронване на престижа на правосъдната власт, те са свързани с съответни, дейности и решения. Няма нищо политическо в това ".

" Откога законова процедура е политическа офанзива? ", попита заместник-министър Дечев.

През лятото на предходната година служебният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов сезира съда, откакто Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли като неприемливо настояването му за премахване на ръководителя на държавното обвиняване Иван Гешев.

Един от противоречивите въпроси по време на дебата във Висш съдебен съвет към настояването за оставката на Гешев предходната година беше дали въобще съществува законова опция за сходно искане. Дебатът към съответното искане и разискването на съответните учредения за оставката на Гешев бе отклонен от членовете на съвета и сменен от полемика за процедурни и законодателни благоприятни условия, а Висш съдебен съвет отхвърли настояването.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР