Възможно ли един от континетите на Земята да се разцепи

...
Възможно ли един от континетите на Земята да се разцепи
Коментари Харесай

Разломът, който може да разцепи континент и да създаде шестия океан в света

Възможно ли един от континетите на Земята да се разцепи и да се образува нов океан? Явно този въпрос има повече отговори в сравнение с допускате.

Kонцепцията за образуването на шести океан в Африка е завладяваща тематика, която навлиза в динамичната природа на геологията на нашата планета. Планетата е покрита от 71% вода, обхващайки 5 обособени района - Тихия океан, Атлантическия океан, Индийския, Южен и Арктическия. Образуването на шести обособен може да докара до големи промени в географията на планетата. Според геолозите африканският континент, със своите богати и разнородни пейзажи, сега претърпява рядко геоложко събитие, което може да докара до образуването на нов океан, написа Times of India.

Този развой се развива в Афарски триъгълник, именуван още Афарската меланхолия, ситуиран в Африканския рог. Триъгълникът Афар е геоложка котловина, където се събират три тектонични плочи - Нубийската, Сомалийската и Арабската. Тази област е част от Източноафриканската рифтова система, която се простира от региона на Афар надолу през източна Африка. Процесът на разединение, възникващ там, е резултат от бавното раздалечаване на тектоничните плочи, феномен, който се случва от милиони години. През 2005 година значимо събитие притегли вниманието на света върху този муден развой. Разрив с дължина 35 благи се отворил в етиопската пустиня, сигнализирайки за продължаващото обособяване на африканския континент. Тази цепнатина е повърхностното изражение на настоящите надълбоко вкоренени тектонични сили, до момента в който сомалийската плоча се отдалечава от нубийската, разтягайки и изтънявайки земната кора.  


Photo: Reuters

Геолозите предвиждат, че след 5 до 10 милиона години тектоничното придвижване в последна сметка ще раздели африканския континент на две, създавайки нов океански басейн. Това ново водно тяло ще бъде резултат от наводнението на Червено море и Аденския залив над региона на Афар и в Източноафриканската рифтова котловина. Следователно тази част от Източна Африка ще се развие в собствен обособен континент. Образуването на нов океан е комплициран и нескончаем развой, който включва разнообразни стадии на рифтинг, от разпадането на континента до развиването на средноокеански било. Източноафриканският рифт дава неповторима опция на учените да изследват тези стадии. Използването на съвременни технологии, като да вземем за пример GPS принадлежности и сателитен радар, направи гражданска война в региона на проучванията, позволявайки прецизни измервания на придвижването на земята във времето. Смята се, че един от основните фактори, движещи процеса на разединение, е солидна бликам от свръхнагорещени скали, издигащи се от мантията под Източна Африка. Този облак може да упражнява напън върху горната кора, причинявайки нейното разпъване и строшаване. Магматизмът в района, изключително във вулкана Ерта Але, предлага улики за тектонския преход с характерности, които имитират тези на средноокеанския било. Потенциалното формиране на шести океан в Африка е освен обект на научно проучване, само че и увещание за непрекъснато изменящата се природа на Земята. Той акцентира смисъла на разбирането на геоложките процеси на нашата планета, защото те имат дълбоки последствия за бъдещата настройка на континентите и океаните. Докато продължаваме да следим развиването в триъгълника Афар, ние сме очевидци на рядко събитие в геоложката история, считат учени.  



Раждането на нов океан е развой, който обгръща милиони години и въпреки че може да не забележим завършването му в границите на нашия живот, доказателствата за неговото начало оферират взор към динамичната еволюция на Земята. Това неизмеримо събитие акцентира виталната и непрестанно изменяща се природа на планетата, напомняйки ни, че земята под краката ни не е толкоз статична, колкото наподобява. Бавните, само че безмилостни придвижвания на тектоничните плочи обрисуват курс за бъдещето, изработвайки нови пейзажи през епохите. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР