- Възможно ли е успешното ръководене на един бизнес, без

...
- Възможно ли е успешното ръководене на един бизнес, без
Коментари Харесай

Ирена Цакова: Добрият лидер има доверието на екипа си

- Възможно ли е сполучливото управление на един бизнес, без значение от мащаба му, в случай че има липса на визионерство и мисъл за утрешния ден?
- Секторът рандеман на потребни изкопаеми, в който ние работим, е базов за стопанската система, т.е. от нашата активност зависят редица други стопански браншове. От една страна с фокуса върху устойчивото развиване, дигитализацията, нисковъглеродните и зелени практики актуалният миг е изключително индикативен за смисъла на добивната промишленост. От друга страна обаче публичната настройка за потребността от запазване на климата и околната среда като цяло слага доста високи условия. При тези условия визионерството е от решаващо значение за съществуването ни като бизнес и като бранш в стопанската система. То основава условия за смяна и акомодация, благоприятства развиване, доста постоянно изкарва отвън зоната на комфорт. Това обаче е и тайната за триумф. Мисълта за утрешния ден е мощен тласък за развиване.
Именно с помощта на мисълта за утрешния ден минния отрасъл през днешния ден се модернизира, обезпечава все по-добра отбрана на чиновниците и условия на труд, употребява все по-щадящи околната среда технологии, предлага доста повече грижа за общностите.

- Какви практики имате във Вашата компания за поощряване на вътрешното водачество и поддръжка на хората с хрумвания и визия за бъдещето?
- Иновативните хрумвания са златото на 21 век и те имат все по-голямо място в минната промишленост. Опитът ни демонстрира, че, когато успееш да създадеш среда, в която хората се усещат свободни, се раждат хрумвания и реформаторски решения. Лидерството има роля в обезпечаването на такава среда, а мотивацията е по-голяма там, където човек усеща, че нещо зависи от него.
В българските сдружения на „ Дънди Прешъс Металс " прилагаме действен модел на ръководство, който благоприятства основаването на среда за нови хрумвания. Имаме доста образци за решения, родени в пресечните точки сред обичайните минни практики, базите данни и осведомителните технологии. Сред многочислените планове в рудник „ Челопеч " изпъкват СМАРТ центъра, създаването на самообучаващ се дрон за работа в подземна среда, технологията за изземане на граничния целик. Те са и нашето същинско софтуерно преимущество. Успехът идва откакто на всички равнища всеки в неговата роля и отговорност е мощно зает и си свършва работата.
Още един механизъм за насърчаването на водачеството и концепциите е разговора със заинтригуваните страни. Умението да се вслушваш в оферти, които идват от жители, организации или сътрудници, да чуваш това, което тормози хората, да адаптираш проектите си в придвижване е в директна връзка с визионерството. Благодарение на това през днешния ден в Крумовград имаме неповторимо интегрирано оборудване за предпазване на минен боклук, цялостно потребление на софтуерни води в рецикъл, създадохме първия Фонд за поощряване и поддръжка на микро, дребен и междинен бизнес със средства на „ Дънди Прешъс Металс " на стойност 5 млн. $.

- Каква е ролята на понятията резистентност и отговорност в новата действителност, в която работим?
- За да обезпечава здравето и сигурността на хората, минният бизнес разчита на правила и дисциплинираност. В този дух новата действителност поддържа отговорността към здравето и потребността от ангажираност и съпричастност.
Устойчивостта работи на доста равнища, само че значим принцип е, че бизнесът не може да процъфтява в западащи общества. Инвестираме в обучение, тъй като на обществото ни трябват знаещи и можещи хора, влагаме в околна среда, тъй като имаме вяра, че всеки би трябвало да живее в по-чисти селища с добра инфраструктура и достъп до качествени услуги, влагаме в просвета, тъй като тя скрепва обществото и в спорт, тъй като считаме здравето за висша полезност. Затова и непрекъснатият ни блян към развиване излиза отвън границите на фирмите ни в Челопеч и Крумовград. Ние сме причина там, където работим, младите да желаят да остават.

- Кои за Вас са най-ценните лидерски качества в днешния ден?
- Добрият водач има доверието на екипа си. Споделя опит и се доверява на своите сътрудници. Лидерството се подхранва от чуване и схващане, от премислени решения и грижа за общия триумф, от опцията да гледаш в бъдещето и да осигуряваш последователност.

***
Ирена Цакова е Оперативен шеф, Дънди Прешъс Металс Крумовград ЕАД.
Тя приключва магистратура по „ Екологичен мониторинг, надзор и здраве ". Работи в отдел „ Опазване на околната среда " в завода в Кремиковци, началник е на „ Опазване на околната среда " в „ Наван Челопеч ". През 2004 Ирена е назначена на служба Мениджър „ Околна среда и връзки с обществеността " в Челопеч. Ръководи всички екологични планове, свързани с производството. Отговаря за осъществяването на благонадежден мониторинг на околната среда и правене на съответните отчети. Разработва планове за закриването и рекултивацията на нарушени терени от рудодобивни действия в предишното, като да вземем за пример пропадания на земната повърхнина и остарели насипища. Изготвя Планове за ангажиране на заинтригуваните страни, дружно с всички съпътстващи ги действия за обявяване и съвещания.
През 2013 Ирена е назначена за Оперативен шеф и поема дейностите по обмисляне и развиване на плана за рандеман на злато в Крумовград. Г-жа Цакова, Оперативен шеф на Дънди Прешъс Металс Крумовград, е определена за една от стоте най-вдъхновяващи дами в международната минна промишленост за 2015 на най-големия интернационален конгрес за вложения в минното дело „ Mines and Money ".

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР