Възможно ли е трицветна боя да вдъхне нов живот на

...
Възможно ли е трицветна боя да вдъхне нов живот на
Коментари Харесай

За чудо и приказ! 50-годишна сграда в Бургас изглежда приказно след тази промяна

Възможно ли е трицветна багра да вдъхне нов живот на жилищна постройка, строена преди повече от 50 години? Изглежда отговорът на този въпрос е „ да “ и сладкодумен образец за това са санираните блокове в целия Бургас, написа " Флагман ". Блок 49 в ж.к. „ Славейков “ прави съществено усещане даже отдалеко, а фотосите провокираха пламенна полемика измежду бургазлии.

Повечето от коментиращите са на мнение, че по този метод тези остарели, неугледни здания, претърпели златните години на социализма, се трансформират в съвременни, красиви и приветливи европейски жилищни блокове. В това в действителност има логичност, защото от надалеч си проличава, че зад определените ярки и контрастни цветове, седи концепция и предумисъл, а не инцидентно определени багри.

Оказва се, че е тъкмо по този начин. Зад краските на всички блокове в Бургас, седи не различен, а основният художник на Община Бургас Николай Дубаров, който във всичките си години стаж е осъществил сполучливо стотици планове.

Всъщност концепцията идва още преди да стартира самото саниране – още предходната година на всеки жилищен комплекс в града бяха определени цветове.



Разбира се някои от бургазлиите са на мнение, че багрите са „ кичозни “ и „ недомислени “. Повечето от тях обаче не знаят, че в изобразителното изкуство има специфична методика по избиране на цветове, които да се допълват. Наречено „ колелото на цветовете “, разнообразни комбинации в него демонстрират точно кои багри от дъгата подхождат една с друга.



Именно подобен е и образецът със снимания блок. Жълтото и Лилавото, са така наречен контрастни цветове, които се допълват един с различен. Докато жълтото основава страсти на наслада, благополучие и оптимизъм, лилавото – като композиция от мощните цветове синьо и алено, е съвършения баланс сред душевното и физическото.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР