Възможно ли е току-що създадено дружество с капитал от 500

...
Възможно ли е току-що създадено дружество с капитал от 500
Коментари Харесай

Дружество на три месеца с капитал от 500 лв. ще доставя топлия обяд в Смолян срещу 500 хил. лв.

Възможно ли е преди малко основано сдружение с капитал от 500 лева да завоюва социална поръчка за половин милион? При това в процедура, траяла единствено един ден. Оказва се, че може - в Смолян, в последната година от третия мандат на кмета Николай Мелемов, написа електорнното издание.

В собствен разбор от 2022 година Министерството на финансите сочи, че локалната администрация в Смолян е в черния лист по опорочени процедури като рекордьор в страната по търгове единствено с един претендент. Към този скръбен връх в този момент можеи да бъде прибавен най-малко още един - за най-бързо извършена процедура за възлагане на социална поръчка . Толкова скоростна, че никой с изключение на авансово избранато дужество да не разбере за нея, да няма време да приготви и изпрати оферта. И по този начин да бъде изцяло подценена, заложената в Закона за публичните поръчки норма да не се лимитира конкуренцията.

Срок за предложения - единствено един ден

На 11 януари 2023 кметът Николай Мелемов афишира социална поръчка за, финансиран с европейски средства по едноименната стратегия. Обявлението е оповестено след приключване на работното време, по мрачно, когато хората са към този момент по домовете си - в 21.31 часа. Срокът за подаване на предложения е съкратен оптимално - до идващия ден - 12 януари. Процедурата, която е избрал Мелемов, е събиране на предложения с публикация. Поканил е три еднолични сдружения - " Димитър Любенов кетъринг ", " Денимо-АМ " и " Ева 11 ".

 " Имам непоносимост към всеобщата толерантност ": Какво има в новата " Черна книга "

И трите компании очевидно са били в течение на квалифицираната скица и подават офертите си за броени часове - от 12.31 до 15 ч. на идващия ден. И трите дават оптималната цена за един обяд, планувана по плана - 3.20 лева На 13 януари офертите към този момент са прегледани, а сдруженията са поканени на договаряния с комисията, назначена от Мелемов. И трите не отстъпват от оптималната позволена цена, а се съгласяват да съкратят периода за премахване на възможни дефекти на приготвената и доставената храна. " Ева 11 " предлага да размени вероятно некачествена храна за 90 минути, " Денимо-АМ " - за 60 минути, а " Димитър Любенов кетъринг " - единствено за 30 минути. Още същия ден комисията се събира и афишира за победител последното сдружение.

Покана до компания, известна единствено на смолянския кмет

Законът за публичните поръчки (ЗОП) позволява (чл. 182, алинея 1) в избрани случаи да се употребява процедурата на директно договаряне с съобщение, каквато е употребявал кметът на Смолян. Но без да лимитира конкуренцията и със наложителна аргументация за какво е предпочетен този механизъм вместо обществено съревнование. В обявлението на кмета Мелемов такава аргументация няма. Посочено е само, че законът дава такова право. Това е и първото нарушаване за Закон за обществените поръчки. Но даже да употребява директното договаряне с покана за договаряния до три компании, Мелемов е задължен да даде опция на всеки български търговец да се включи в надпреварата. Затова е планувано задължението му по закон да разгласява съобщение в уеб страницата на Агенцията за публични поръчки. С оповестяването на поръчката в 21.31 ч. със период за подаване на предложения до идващия ден конкуренцията освен е лимитирана, само че е и брутaлно пресечена. Това е второто нарушаване на закона.

Напълно незнайни

При избор на сдружения, до които да изпрати предложения за присъединяване в договарянето, възложителят на публичната поръчка, в тази ситуация кметът на Смолян, е задължен да насочи покана не до тези, за които се сети, или които са му близки по една или друга причина. А до търговци, за които е обществено известно, че имат потенциал и оферират артикули и услуги на цена под пазарната. Случаят с " Димитър Любенов кетъринг " въобще не е подобен. Дружеството е записано на 29 ноември м.г. с капитал от 500 лв.. То в никакъв случай не е приготвяло и доставяло храна. А притежателят и шефът му Димитър Любенов не е взел участие в други сдружения със подобен предмет на активност. По тази причина той е изцяло незнаен за сектора.

 Кьовеши търси в България злоупотреби за близо 1 милиарда лв. Кьовеши търси в България злоупотреби за близо 1 милиарда лв.

По каква причина кметът се е спрял навръх това сдружение, с цел да го предложения на договаряния и да му разпореди доставката на топъл обяд за 200 поданици на община Смолян от 1 февруари 2023 година до 30 септември 2025, остава мистерия . Тези подозрения основателно се ускоряват заради това, че конкуренцията умишлено е била лимитирана до най-малко с еднодневния период за подаване на предложения.

Още по-тревожен е фактът, че с тази социална поръчка кметът на Смолян показва цялостно неуважение към съгражданите си, които разчитат на обществена помощ. За да се нахранят.

Потърсен за коментар по извоюваната общеществена поръчка за топлия обяд в Смолян шефът на Димитър Любенов, шеф на едноименното сдружение споделя: " Готвим за 3 лв., храним хората, една баничка е 2 лв.. Оттам нататък няма какво да кажа повече. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР