Възможно ли е срещата на руския президент Владимир Путин със

...
Възможно ли е срещата на руския президент Владимир Путин със
Коментари Харесай

Зелен екран или холограма: Фалшива ли е срещата на Путин със стюардесите от Аерофлот

Възможно ли е срещата на съветския президент Владимир Путин със стюардесите от „ Аерофлот “ да е била инсценировка? А видеото, публикувано през вчерашния ден в обществените мрежи, да е нищо повече от зелен екран?

Такива спекулации се появиха в онлайн пространството след обществената среща на Путин с летателния състав на националния авиопревозвач „ Аерофлот “.

Във видеото се вижда по какъв начин съветският президент стои на една маса със стюардесите. Някои хора в обществените мрежи показват, че във видеото има миг, в който ръката на Путин минава през микрофона, подложен на масата.

Уловеният миг накара доста консуматори да си зададат въпросите „ дали Путин в действителност не е холограма “ и „ употребявал ли е зелен екран “ по време на срещата.

Tässä voi itse tarkastella.
— Anna Korhonen (@AnnaKorhonen3)
„ Путин употребява зелен екран, с цел да фалшифицира среща със стюардеси. Това е изключително явно, когато ръката му минава през микрофона. Той наподобява е обезверен да накара хората да си мислят, че всичко е обикновено, като фалшифицира нещо сходно “, написа консуматор в Туитър.

Спекулациите биват подсилени и на фона на акцията от дезинформация от страна на Кремъл във връзка с спора в Украйна. Руските управляващи оповестиха редица изказвания, свързани с директната им интервенция във военните дейности, като „ подправени “. През последни дни Русия интензивно води хакерски атаки и агитация в обществените мрежи.

Има и добра причина хората да се съмняват в достоверността на видеото. В скорошните си телевизионни изяви Путин съблюдава отдалеченост от събеседниците си. Факт, който даже набра известност в обществените мрежи с редица иронични колажи и миймове.

Срещата на съветския президент със стюардесите обаче е отклоняване от навика на съветския президент да съблюдава тази отдалеченост.

Noting the furniture & distance to Putin has become an integral part of Kremlin-watching. Macron, Scholz (& Lavrov) almost needed binoculars to see him. Today Brazil’s president got a handshake & the 2-chair treatment (he reportedly did a PCR test first).
— Steve Rosenberg (@BBCSteveR)
Можем ли да твърдим обаче, че видеото от срещата в реалност е зелен екран. Макар да се вижда, че ръката на Путин минава през микрофона – зад тази особеност в действителност има напълно разумно пояснение.

Видеата се записват, редактират и експортират във видео файл, който по-късно бива публикуван по малките екрани, видео платформите и обществените мрежи. Много от тези файлове биват компресирани т.е. се понижава размера им, с цел да могат да бъдат по-бързо възпроизвеждани.

Това може да има странични резултати и да направи по този начин, че елементи от видеото да бъдат замъглени, изкривени или изцяло изгубени. Случаят с минаващата през микрофона ръка на Путин може да е подбуден точно от това.

Качеството на картината е определящо с цел да се откри дали видеото е подправено, или не. Всеки път щом едно видео е качено в платформи като YouTube и Twitter или се изпрати под формата на известие, неговото качество става по-ниско. Ниската резолюция също може да е причина за образни несъответствия и изкривявания.

При инспекция на видео от срещата на Путин със относително висока резолюция се вижда, че ръката му не минава през микрофона, а изказванията, че това е холограма или зелен екран са погрешни.

No, Putin wasn’t green-screened into that video.

It’s just bad video compression.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР